Een bommenwerper verlaat de USS Hornets tijdens de Doolittle Raid in april 1942
NOS Nieuws

Historisch WOII-vliegdekschip gevonden: 'Er zit nog 40 dollar in mijn kluisje'

Tot zinken gebracht door Japan in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog, gevonden in 2019 op de bodem van de Stille Oceaan bij de Salomonseilanden. Een Amerikaans onderzoeksteam heeft met behulp van een onbemande duikboot het Amerikaanse vliegdekschip USS Hornet teruggevonden.

Het schip speelde in april 1942 een belangrijke rol in de Doolittle Raid, de Amerikaanse vergeldingsactie na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, die op 7 december 1941 plaatsvond. Vanaf het vliegdekschip stegen zestien bommenwerpers op om Japanse doelwitten te bombarderen.

Bekijk hier hoe het wrak werd gevonden:

'Dat je deze schepen kunt vinden, is verbazingwekkend'

Eind oktober 1942 raakte de USS Hornet door Japanse bommenwerpers zo zwaar getroffen bij de zeeslag om de Santa Cruz-eilanden in de Stille Oceaan, dat het schip zonk. Daarbij kwamen 140 Amerikanen om het leven.

Nu, 77 jaar later, is het wrak teruggevonden met een onderwaterdrone door het onderzoeksteam Vulcan. Dat team werd opgericht door de vorig jaar overleden Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft. Vulcan vond eerder al andere Amerikaanse scheepswrakken en een Japans oorlogsschip.

CBS News sprak met oud-bemanningslid Richard Nowatzki, inmiddels 95 jaar. Hij noemde het "verbazingwekkend" dat het schip is teruggevonden. Hij kan zich de dag van de aanval op het schip nog goed herinneren. "Ik keek op toen er een Japanse bommenwerper aankwam die kogels recht op mij afvuurde."

Bij de beelden die Nowatzki te zien kreeg, kwamen er nog meer herinneringen naar boven. "Als je naar mijn kluisje gaat, ligt er nog 40 dollar in. Je mag het hebben", grapte hij tegen de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl