In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

App waarschuwt automobilist voor gevaarlijke overwegen

Automobilisten kunnen voortaan door een app - met tekst en geluid - worden gewaarschuwd als ze een gevaarlijke of onbewaakte overweg naderen.

Daarmee moet de veiligheid bij spoorwegovergangen zonder spoorbomen, lampen en bellen worden verbeterd, hopen spoorbeheerder ProRail en Flitsmeister (bekend van de file- en flitspaalmeldingen). Daarom starten ze een proef voor de 1,4 miljoen gebruikers van de Flitsmeister-app.

Automobilisten remmen nu vaak plotseling af bij een onbewaakte spoorovergang en reageren in de regel later dan bij een bewaakte overweg.

De verwachting is dat mensen door de melding van de app onbewaakte overwegen anders naderen. ProRail verwacht dat automobilisten dan rustiger afremmen en hun snelheid beter controleren.

Of dat echt zo is, moet nog blijken. Flitsmeister gaat data analyseren en gebruikers om feedback vragen in een enquête, schrijft RTV Utrecht.

448 onbeveiligde overgangen

Nederland telt 2500 spoorwegovergangen. Daarvan zijn er 448 onbeveiligd; het merendeel (325) is particulier. De overige 123 zijn gewone overgangen. Hier is meer verkeer en zijn risico's groter.

Het Rijk heeft recent 25 miljoen extra vrijgemaakt, zodat ProRail de komende jaren alle onbewaakte publieke overgangen kan opheffen of beveiligen.

Advertentie via Ster.nl