NOS NieuwsAangepast

Arabische Liga achter VN-resolutie

De voorzitter van de Arabische Liga, de Egyptenaar Amr Moussa, benadrukt dat hij de VN-resolutie over Libië steunt. "Daar bestaat geen misverstand over", zei hij na een ontmoeting met VN-chef Ban Ki-moon.

Moussa zei dat de veiligheid en de bescherming van burgers in Libië prioriteit verdient. Moussa riep de coalitie op om bij aanvallen rekening te houden met de burgerbevolking.

Gisteren suggereerde Moussa dat de aanvallen op Libië buiten het mandaat vallen dat is omschreven in de VN-resolutie. Eerder steunde de Arabische Liga de instelling van een vliegverbod.

Rusland

De Russische premier Poetin heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Libië. Hij sprak van een zwaar gemankeerde resolutie. Die laat volgens hem ruimte voor alle soorten actie. De tekst doet volgens hem denken "aan de middeleeuwe oproepen voor kruistochten".

Rusland heeft veto-recht in de VN-Veiligheidsraad, maar onthield zich van stemming.

Aanvallen succesvol

De aanvallen van de afgelopen dagen op Libische militaire doelen en op het hoofdkwartier van kolonel Kadhafi zijn succesvol verlopen. Dat zegt de Amerikaanse vice-admiraal Gortney. Volgens de Amerikanen staat het leger van Kadhafi onder grote druk.

Nu de opmars naar Benghazi is gestopt en een groot deel van de luchtafweer is uitgeschakeld, kunnen vliegtuigen van de coalitie in het luchtruim patrouilleren.

Gisteravond werd in Tripoli het hoofdkwartier van de Libische leider Kadhafi onder vuur genomen. Daarbij werd een gebouw verwoest. Het is niet duidelijk of daarbij gewonden zijn gevallen. Ook is niet bekend of Kadhafi in het complex was.

Kadhafi geen doelwit

Waarschijnlijk is het gebouw geraakt door een kruisraket van de coalitietroepen. Kadhafi zei in een reactie op de luchtaanvallen van de afgelopen dagen dat hij zich opmaakt voor een lange strijd.

De Amerikaanse minister Gates zei dat Kadhafi zelf geen doelwit van de acties is. Verder zei Gates dat de rol van de VS bij dit ingrijpen beperkt is en dat de Amerikanen de leiding over de operatie binnen een paar dagen willen overdragen aan de Britten en Fransen of aan de NAVO.

Over andere aanvallen vannacht is niets bekend. Rond middernacht vuurde het Britse leger vanaf een onderzeeër kruisraketten af op Libische legerdoelen.

Egypte doet niet mee

Het Libische leger kondigde gisteravond opnieuw een staakt-het-vuren af, maar dat wordt door niemand serieus genomen. Voor het weekend werd ook al een bestand afgekondigd, maar dat werd niet nageleefd.

Gisteren vlogen vliegtuigen van diverse landen over Libië. Verwacht wordt dat ook vliegtuigen uit Qatar zich snel zullen aansluiten bij de acties. Dat is dan de eerste militaire bijdrage van een Arabisch land

Egypte heeft laten weten niet mee te doen. Het land vreest voor het lot van de vele Egyptenaren in Libië.

Mijnenjager Haarlem

De landen die nu militair ingrijpen in Libië vormen een gelegenheidsalliantie. De NAVO-landen werden het gisteren nog niet eens over militair ingrijpen onder NAVO-vlag. Turkije houdt een besluit tot nu toe tegen. De NAVO heeft wel besloten mee te werken aan het afdwingen van het VN-wapenembargo tegen Libië. Nederland heeft steeds gezegd te wachten op een besluit van de NAVO voordat het deelneemt.

Het kabinet houdt de mijnenjager Haarlem beschikbaar voor acties tegen Libië. Het schip is al in de Middellandse Zee. Het zou daar meedoen aan een NAVO-operatie tegen terrorisme. De NAVO wil het aantal schepen in de omgeving van Libië vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl