Rutte en Wiebes ontvingen de 'klimaatspijbelaars' in het Torentje in Den Haag
NOS Nieuws

Scholieren gaan door met klimaatprotest na gesprek met Rutte

De scholieren die vorige week een protestmars organiseerden in Den Haag, zijn nog niet tevreden na het gesprek met premier Rutte en minister Wiebes. "Daarom zullen we binnenkort weer met acties komen", schrijft de organisatie Youth for Climate op Twitter.

De initiatiefnemers van het protest waren door Rutte uitgenodigd voor een gesprek in het Torentje. De premier sprak nadien van een "serieus gesprek" met "mensen die succesvol een grote demonstratie hebben georganiseerd". Aan de mars deden donderdag ruim 10.000 scholieren mee.

Rutte zei dat de jongeren vonden dat het kabinet tot dusver te weinig had gedaan om de klimaatdoelen te halen en vond dat ze daarmee "een punt hadden".

Na het gesprek stonden de scholieren de pers te woord:

Klimaatspijbelaar over gesprek met Rutte: 'Er wordt naar ons geluisterd'

De premier benadrukte dat er ambitieuze plannen liggen in de vorm van het klimaatakkoord. De doorrekening daarvan wordt verwacht op 13 maart. Eind maart gaan Rutte, Wiebes en Youth for Climate opnieuw met elkaar in gesprek.

Of en wanneer er weer zo'n demonstratie als afgelopen donderdag komt, is onduidelijk. De scholieren wekten na het gesprek aanvankelijk de indruk dat ze voor eind maart geen grote demonstraties willen organiseren, maar schrijven nu op Twitter dat ze actie blijven voeren. Volgens initiatiefnemer Stijn Warmenhoven staan er acties gepland voor donderdag. "Daarvan zeggen we: ga gewoon door."

Urgenda-uitspraak

Vorige week noemde premier Rutte de protestmars nog fantastisch. Hij voegde er wel aan toe dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen al heel veel wil doen aan het klimaat.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in oktober vorig jaar dat de Nederlandse staat meer moet doen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Vanavond zei Rutte opnieuw dat het kabinet die zogenoemde Urgenda-uitspraak wil uitvoeren. Eind vorige maand meldde Nieuwsuur nog dat het kabinet ervan uitgaat dat die doelen niet worden gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl