Griekspoor stunt weer in Ahoy met zege op Chatsjanov

Tallon Griekspoor heeft voor een enorme stunt gezorgd in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi. Onder toeziend oog van zijn broers Scott en Kevin versloeg Griekspoor de nummer twee van de plaatsingslijst Karen Chatsjanov: 3-6, 6-3, 6-2.

Griekspoor en Chatsjanov zijn beiden 22 jaar oud, maar op de wereldranglijst (211 om 11) is het verschil tussen beiden levensgroot.

Doorgaans sprokkelt Griekspoor zijn punten in het challengercircuit, maar toch was het al zijn vierde deelname in Ahoy. Vorig jaar won hij voor het eerst en dat was meteen een stunt van jewelste: Griekspoor versloeg namelijk drievoudig grandslamwinnaar Stan Wawrinka.

"Ik vind deze zege mooier dan die op Wawrinka van vorig jaar", jubelde Griekspoor na zijn zege op Chatsjanov. "Waarom? Deze jongen is veel beter in vorm. Stan was vorig jaar helemaal niet fit. Dit keer heb ik het écht zelf gedaan."

Karen Chatsjanov was niet opgewassen tegen Tallon Griekspoor in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi ANP

Tegen de boomlange Rus Chatsjanov leek een stunt aanvankelijk ver weg. Chatsjanov trok de eerste set zakelijk naar zich toe (6-3), maar in de tweede beet Griekspoor van zich af.

De Nederlander brak de service van zijn tegenstander meteen en hield die voorsprong vervolgens met goed en gedurfd spel vast: 6-3.

In de derde set hield Griekspoor het hoge niveau vast, terwijl de Rus zijn frustraties steeds meer de vrije loop liet. De Nederlander won de eerste vier games, zag Chatsjanov met een paar toverballen nog twee games winnen en serveerde de partij vervolgens geconcentreerd uit: 6-2.

'Mijn doel is fit blijven'

Voor het tweede jaar op rij zorgde Griekspoor voor de grootste stunt van de eerste ronde. Vorig jaar wist hij daar geen vervolg aan te geven. In de tweede ronde in Ahoy verloor hij van Robin Haase en ook de rest van het seizoen verliep niet vlekkeloos.

"Ik ben vorig jaar veel geblesseerd geweest, heb maar veertien toernooien gespeeld", constateerde Griekspoor. "Het enige doel voor dit jaar is fit blijven en 25 tot 30 toernooien spelen."

Woensdag weet Griekspoor of oud-winnaar Jo-Wilfried Tsonga of qualifier Thomas Fabbiano zijn volgende tegenstander wordt. Maar eerst is het zaak te herstellen van de driesetter, die pas tegen middernacht ten einde was.

Griekspoor: "Mijn lichaam is nu echt op. Slaap lekker."

Nishikori moeizaam verder

Eerder op de avond kon toernooidirecteur Richard Krajicek opgelucht ademhalen. Zijn nummer een van de plaatsingslijst, Kei Nishikori, rekende een moeizame start in drie sets af met Pierre-Hugues Herbert: 3-6, 6-1, 6-4.

Nishikori bezorgt zichzelf overwerk, maar wint wel van Herbert

Dat de Japanse nummer 7 van de wereld geen gemakkelijke avond zou krijgen tegen de Fransman, was te verwachten. De 27-jarige Herbert, vorig jaar nog winnaar in Rotterdam in het dubbelspel, verkeert namelijk in goede vorm.

Vorige week bereikte hij nog de finale in Montpellier, al verloor hij die wel van landgenoot Jo-Wilfried Tsonga.

Eerste slag voor Herbert

Na een voorzichtig begin dwong Nishikori op 4-3 liefst vijf breekkansen af, maar wist die niet te verzilveren. Een game later greep Herbert wel zijn eerste de beste kans om te breken en dat was genoeg voor winst in de eerste set.

Maar Nishikori rechtte zijn rug en won de tweede gedecideerd met 6-1. In de derde set brak de Japanner de service van zijn opponent in de derde game en liep vervolgens uit naar 4-1.

Herbert knokte zich nog wel terug tot 5-4 en kreeg nog drie breakpoints, maar maakte te veel onnodige fouten om uitschakeling te voorkomen.

Haase en Middelkoop door in dubbelspel

Robin Haase werd maandag uitgeschakeld in het enkelspel, maar is wel een ronde verder in het dubbelspel. Aan de zijde van Matwé Middelkoop versloeg Haase het duo Brits-Kroatische duo Inglot/Skugor.

De Nederlanders hadden wel een supertiebreak nodig om de tegenstanders af te schudden: 6-7 (7), 6-3, 10-4.

STER reclame