Franse justitie eist celstraf tegen Brabander die sjoemelde met paardenvlees

ANP

Vleeshandelaar Jan F. uit Breda heeft in Frankrijk een celstraf van vier jaar, waarvan twee voorwaardelijk, tegen zich horen eisen vanwege gesjoemel met paardenvlees. F. zou in 2011, 2012 en 2013 Roemeens en Canadees paardenvlees als rundvlees hebben verkocht aan het Franse bedrijf Spanghero.

Spanghero verkocht alles door aan een andere tussenhandelaar. Uiteindelijk kwam 500 ton paardenvlees in zeker zes Europese landen als rundvlees in de winkels te liggen. Volgens de aanklager gaat het om het grootste Europese voedselschandaal van de laatste jaren.

Veel geld verdiend

Volgens de aanklager in Parijs werkte Jan F. samen met de voormalig directeur van Spanghero. Ze zouden veel geld hebben verdiend aan de fraude. Ze worden daarom vervolgd voor oplichting en fraude in georganiseerd verband. De twee mannen zeggen onschuldig te zijn en wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar.

De Franse aanklager meent dat Jan F. de spil vormde van de oplichterij. De directeur van Spanghero hoorde drie jaar celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, tegen zich eisen. De aanklager wil daarnaast dat er 870.000 euro van hem in beslag genomen wordt.

Tegen een andere medewerker van het Franse bedrijf is twee jaar voorwaardelijk geƫist en 10.000 euro boete. Een Nederlandse collega van F., Hans W., moet als het aan de aanklager ligt een voorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar opgelegd krijgen vanwege medeplichtigheid.

Eerder veroordeeld

Jan F. kwam eerder in aanraking met justitie. Hij werd in 2012 in Nederland al veroordeeld fraude met paardenvlees. Hij kreeg toen in hoger beroep een celstraf en een boete. Ook moest hij 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de staat, schrijft Omroep Brabant.

Dit is een artikel van

STER Reclame