Herstel koeling reactoren ligt stil

Aangepast op

Door problemen in twee reactoren van de kerncentrale Fukushima is de aanpak van de koeling tot morgen stilgelegd. Het wordt nu nacht in Japan. Medewerkers gaan vermoedelijk in de ochtend verder met het aansluiten van de elektriciteit en het aanzetten van waterpompen.

Uit reactor 3 kwam een tijdlang grijze rook, waarschijnlijk uit het koelbad waarin de splijtstaven liggen opgeslagen. Het lijkt erop dat de rookontwikkeling daar inmiddels is gestopt. Uit voorzorg werden de medewerkers geƫvacueerd. Ook werd er gestopt met het spuiten van water over de reactor.

Later kwam er stoom uit reactor 2. Het is onduidelijk wat het probleem met de twee reactoren was. Het stralingsniveau is niet omhoog gegaan.

Stroomvoorziening

Eerder werd gemeld dat de druk in reactor 3 was opgelopen. Tepco overwoog de druk te verminderen door stoom uit de installatie te laten ontsnappen.

Medewerkers zijn al dagen bezig om de beschadigde installaties te koelen. Bij twee van de zes reactoren is de stroomvoorziening vannacht hersteld. Gehoopt wordt dat de pompen voor de koeling weer op gang komen.

Spinazie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over radioactief besmet voedsel in Japan. De problemen blijven niet beperkt tot een straal van dertig kilometer rond Fukushima, zoals de WHO aanvankelijk dacht.

Verhoogde doses radioactiviteit zijn onder meer aangetroffen in spinazie en melk. De Japanse regering heeft vandaag een verbod ingesteld op het vervoer van spinazie en melk uit de omgeving van de kerncentrale.

Bewoners in de omgeving van kerncentrale Fukushima I mogen geen leidingwater meer drinken omdat er te veel radioactief jodium in het water zit. Zaterdag werden ook al sporen van radioactief jodium in kraanwater gevonden.

Het dodental door de aardbeving en de tsunami is nu gestegen tot ruim 8649. Omdat er meer dan 13.000 mensen worden vermist, zal het dodental naar verwachting nog fors oplopen. Veel overlevenden hebben weer een nacht in de kou doorgebracht. Er is gebrek aan voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Tijdelijk

De Wereldbank verwacht dat het herstel van de schade in Japan vijf jaar duurt en zo'n 166 miljard euro gaat kosten. Volgens de Wereldbank zal de economische groei in Japan vertragen als gevolg van de natuurramp, maar dat zal tijdelijk zijn.

Gisteren, de negende dag na de ramp, werden nog twee overlevenden gevonden, een oma en haar kleinzoon.