ANP

Chroom-6 in gevangenissen bleef onder de grenswaarden

tijd van publicatie

Gedetineerden en personeel hebben in verschillende gevangenissen gewerkt met hout dat geïmpregneerd was met het giftige chroom-6. Maar daarbij zijn de grenswaarden niet overschreden, concludeert het RIVM na een verkennend onderzoek.

Minister Dekker schrijft aan de Tweede Kamer dat het RIVM onderzoek heeft gedaan naar de metingen die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zelf heeft laten doen. "De door DJI beschikbaar gestelde documenten, evenals het aantal gezondheidsklachten en de aard van deze klachten geven geen inhoudelijke aanleiding voor een vervolgonderzoek."

Tuinschermen

Het met chroom-6 verduurzaamde hout werd in de gevangenissen gebruikt op de arbeidszalen. Er werden tuinschermen en tuinpoorten van gemaakt. Daarbij zou houtstof met chroom-6 in de lucht terecht kunnen zijn gekomen.

De arbo-organisatie van DJI deed tussen 2014 en 2017 metingen en kreeg de indruk dat er te hoge doses in de lucht waren. Maar volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat de toen geldende grenswaarde is overschreden.

Bovendien heeft de dienst meteen maatregelen genomen. Er wordt nu alleen nog met chroomvrij hout gewerkt in de gevangenissen.

STER Reclame