Verdachte Osama I. L1, via WhatsApp

De zaak tegen Osama I., die wordt verdacht van twee moorden in Maastricht, is stilgelegd nadat een nabestaande haar schoen naar zijn hoofd had gegooid. Het tonen van een schoenzool is een grove belediging in moslimkringen.

De naar Nederland gevluchte Syriër (38) stak in december 2017 twee mensen dood, een man en een vrouw. Vandaag kwam de familie van de slachtoffers aan het woord. De familie van de overleden vrouw Nabila, vertelde emotioneel over haar. Toen de rechter Osama om een reactie vroeg, zei hij slechts: "We zijn allemaal kinderen van God."

Ultieme belediging

Die opmerking was tegen het zere been van een van de familieleden. Ze gooide haar schoen naar Osama's hoofd, maar raakte zijn tolk. Meteen na het incident werden de zaal en de publieke tribune ontruimd. De vrouw die gooide werd afgevoerd door agenten, schrijft 1Limburg.

De sfeer in de rechtszaal is gespannen sinds de zaak maandag begon. Nabestaanden, die voornamelijk achter glas zitten, sloegen meerdere keren met hun vuisten op de ramen. Ook schreeuwden ze naar de verdachte omdat hij niet de waarheid zou vertellen. Osama zegt dat hij psychisch niet in orde was tijdens de fatale steekpartijen.

Er is een speciale politie-eenheid ingezet om de rust in en rondom de rechtbank van Maastricht te bewaken. Op de zitting zijn steeds twaalf agenten aanwezig.

STER reclame