De haan wordt in de mand gestopt, tijdens de editie van 2014 Hollandse Hoogte / Reyer Boxem

Een pinkstertraditie op Schiermonnikoog stond vandaag ter discussie in een rechtszaak. Het gaat om het Kallemooi, waarbij een haan drie dagen doorbrengt in een mandje op 18 meter hoogte. Dierenwelzijnsorganisaties vinden dat mishandeling. De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Ondanks meerdere aangiftes kon de omstreden traditie vorig jaar toch doorgaan. Een aantal dierenactivisten werd toen opgepakt. Ze hadden geprobeerd zich vast te ketenen aan de zogeheten Kallemooimast.

'Stress'

Tegen het verlenen van de vergunning diende vandaag het beroep in de rechtbank van Groningen. Stichting Comité Dierennoodhulp kreeg de vorige keer ongelijk. Toch blijft de stichting volhouden dat de haan door angst en stress zwaar te lijden heeft onder de traditie.

De gemeente Schiermonnikoog en de Kallemooi-commissie zijn het daarmee oneens. Ze wijzen erop dat controleurs via een camera toezien op de gezondheid van het dier. Ook benadrukken ze dat het een eeuwenoude traditie is en stellen ze dat er geen wet wordt overtreden.

Op water en brood

Op de zaterdagavond voor Eerste Pinksterdag wordt de haan in de zogeheten Kallemooimast gehesen. Dat is een 18 meter hoge paal waar de vogel zijn tijd doorbrengt in een mand van 140 bij 60 en 70 centimeter, schrijft de Leeuwarder Courant. Het beestje leeft op water en brood en wordt de dinsdag na Tweede Pinksterdag weer bevrijd. Het is een vruchtbaarheidsfeest, de haan staat namelijk symbool voor vruchtbaarheid.

STER reclame