Staatssecretaris Menno Snel van Financiën ANP

Nederland wil dat alle EU-landen een vliegbelasting invoeren. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft dat voorstel gedaan in Brussel. Het kabinet wil over twee jaar in Nederland een vliegtaks van 7 euro per ticket invoeren.

"Als we de klimaatdoelen willen halen, moeten we ook wat aan het vliegverkeer doen. Nu is 2,5 procent van alle CO2-uitstoot afkomstig van vliegtuigen", zei Snel tegen de ministers van de andere lidstaten. "Daar moeten we in Europees verband wat aan doen."

Volgens de staatssecretaris is het voorstel niet alleen bedoeld om de CO2-uitstoot van vliegtuigen terug te dringen. Hij wil ook proberen om de verschillen tussen landen en vliegmaatschappijen weg te nemen. "Doordat elk land verschillende tarieven gebruikt is er sprake van oneerlijke concurrentie", zei hij.

Deze zes landen hebben al een vorm van vliegbelasting:

Duitsland Zweden
Frankrijk Verenigd Koninkrijk
Italië Oostenrijk

Naast de landen in het bovenstaande kader, hebben ook Nederland, Denemarken en Ierland een vliegbelasting gehad, maar die later weer afgeschaft.

Een echt voorstel van de Europese Commissie valt op z'n vroegst pas dit najaar te verwachten. Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei, wordt eerst een nieuwe Europese Commissie samengesteld.

Na afloop van de vergadering met de andere Europese ministers, zei Snel dat hij dit voorstel nu alvast heeft gedaan zodat iedereen aan het idee kan wennen.

Volgens de staatssecretaris had alleen Spanje kritiek en waren de overige landen redelijk enthousiast. Hij citeerde tijdens de bijeenkomst een veel gebruikte uitdrukking uit de milieuhoek: "Tax bads, not goods", ofwel, "belast het slechte, niet het goede".

STER reclame