NOS Nieuws Buitenland Politiek Economie

Schouten over dreigend verbod: kabinet staat om pulsvissers heen

Minister Schouten spreekt met de pulsvissers bij de Tweede Kamer

Minister Schouten wil geld beschikbaar stellen voor innovatieve methoden voor vissers die de dupe worden van een Europees verbod op pulsvisserij. Dat zei ze tegen vissers die voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag demonstreerden tegen het dreigende verbod.

Ondanks verzet van het Nederlandse kabinet is de kans groot dat in de Europese Unie een verbod komt op pulsvissen. Dat is een methode waarmee met elektriciteit vissen uit de zeebodem worden gelokt.

Het ziet er niet goed uit

Vorig jaar stemde het Europees Parlement al voor een verbod, na protesten tegen de methode door voornamelijk Franse en Britse vissers en milieugroepen. Die zeggen dat de elektriciteit al het leven uit de zee wegneemt. Nederlandse vissers vinden juist dat hun methode beter is voor het milieu.

De afgelopen dagen werd steeds duidelijker dat zo'n verbod dichtbij is. Waarschijnlijk worden er morgen besluiten over genomen.

In het vragenuur in de Kamer erkende Schouten dat "het er niet goed uitziet". Ze noemde het "buitengewoon betreurenswaardig" als er inderdaad een verbod komt. Volgens haar is pulsvisserij duurzaam en kunnen de vissers er een goede boterham mee verdienen.

Overgangstermijn

De minister zei dat het kabinet "om de vissers heen wil blijven staan". Ze benadrukte dat de visserij niet alleen een economische sector is, maar ook cultuurhistorisch van belang is. Schouten zet nu in op een overgangsperiode. Verder is ze van plan de 15 miljoen euro die in het regeerakkoord is afgesproken voor innovatie in de visserij te gebruiken voor alternatieven voor de pulsvissers.

Een Kamermeerderheid heeft geen goed woord over voor het komende Europese besluit. In het vragenuur vielen woorden als "een zwarte week voor de Nederlandse vissers", "een bizar besluit" en "een schande". Een deel van de Kamer vindt dat premier Rutte te weinig heeft gedaan om het besluit van tafel te krijgen. SGP-Kamerlid Bisschop vroeg zich af of Nederland of de vissers het Europees verbod niet naast zich neer zouden kunnen leggen.

Er waren zoveel vissers en familieleden in de Kamer, dat ze niet allemaal op de publieke tribune konden. Er werden twee zaaltjes voor hen beschikbaar gesteld, zodat ze het vragenuur daar konden volgen.

Schouten gaat morgen naar Urk om daar nog eens met vissers te praten. Ze zal daar ook een kerkdienst bijwonen.

STER reclame