AFP
NOS Nieuws

Asielzoekers Nauru, Manus krijgen makkelijker medische hulp

Na een historische stemming is het Australische Lagerhuis nipt akkoord gegaan met een wetswijziging die asielzoekers in opvangkampen op twee eilanden in de Stille Oceaan verbeterde toegang biedt tot medische hulp. Door de wet wordt het voor de migranten makkelijker om voor een behandeling overgebracht te worden naar het Australische vasteland.

75 parlementariërs steunden het voorstel, 74 stemden tegen. Het is voor het eerst in 78 jaar dat de Australische regering het in een belangrijke stemming in het Lagerhuis aflegt tegen de oppositie.

De minderheidsregering van premier Morrison, die een streng anti-immigratiebeleid voert, is fel tegen de wetswijziging. De premier vreest dat vluchtelingen er misbruik van maken en de regeling zullen gebruiken om alsnog Australië binnen te komen. Daardoor is de nationale veiligheid in het geding, zegt Morrison.

Sinds 2013 weigert Australië migranten op te nemen die met boten naar het land komen. De vluchtelingen worden naar detentiecentra gestuurd op de eilanden Nauru en Manus in de Stille Oceaan. De Australische regering zegt zo de praktijken van mensensmokkelaars in Azië te willen ontmoedigen.

Er wordt al jaren geprotesteerd tegen de opvangkampen, omdat de omstandigheden er zeer slecht zijn. Artsen zeggen dat de medische faciliteiten niet toereikend zijn en de Verenigde Naties hebben de situatie in de kampen inhumaan genoemd.

Laatste woord

De nieuwe wet maakt het voor de migranten die vastzitten in de kampen makkelijker om medische hulp te krijgen op het Australische vasteland. In de oude situatie bepaalde de minister van Binnenlandse Zaken wie daarvoor in aanmerking kwam, straks krijgt een medisch comité het laatste woord.

De afgelopen jaren zijn in totaal zo'n 500 mensen om medische redenen overgeplaatst naar Australië.

Senaat

De Senaat stemt later deze week over de wetswijziging. Naar verwachting zal ook daar een meerderheid van de parlementariërs de aanpassing steunen.

Premier Morrison heeft al gezegd dat hij niet van plan is op te stappen als de wet definitief wordt aangenomen. Er stonden al verkiezingen gepland voor dit voorjaar. Waarschijnlijk wordt immigratie een van de belangrijkste thema's in de campagneperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl