De brandweer in het Vossius Gymnasium in Amsterdam Inter Visual Studio / Stefan Roode

Vervroegd vakantie voor lagere klassen Vossius Gymnasium na brand

tijd van publicatie Aangepast

De schrik zit er behoorlijk in bij docenten en leerlingen van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. In het historische schoolgebouw brak gisteravond brand uit. "Ik sprong in de auto naar school en dacht: ik hoop dat het beperkt blijft, want een school is er maar voor één ding en dat is lesgeven", zegt rector Jan van Muilekom.

Vandaag en morgen zijn de 800 leerlingen van de school thuis. Maar rector Van Muilekom is wel in het gebouw om de boel te inspecteren. Er is vooral waterschade, constateert hij. "En het plafond is opengemaakt, om te kijken hoe ver het vuur in het pand was." Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen, de brand is beperkt gebleven tot enkele lokalen en de kantine.

De brand brak gisteravond uit in een bijgebouw van de school. "Het is niet het mooiste deel van de school", zegt de rector. "Maar het is natuurlijk wel een veelgebruikt deel van het pand." En vanwege de brand is die ruimte voorlopig afgesloten.

Traditie

Van Muilekom krijgt sinds de brand veel berichtjes en telefoontjes van leerlingen, oud-leerlingen en medewerkers. "We zitten hier al sinds 1932. En het Vossius heeft wel een beetje de traditie dat mensen zich daar hun hele leven verbonden bij blijven voelen."

Wanneer de lessen weer hervat kunnen worden, is nog niet duidelijk. Leerlingen van de eerste vier leerjaren blijven in ieder geval de rest van de week thuis, waardoor hun voorjaarsvakantie die eigenlijk volgende week is, nu al begint. Voor de vijfde en zesde klas wordt bekeken of zij donderdag en vrijdag nog les kunnen krijgen.

STER Reclame