Een Saoedische vrouw in een stadion in de stad Jeddah
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Apple en Google om aanbieden Saudische 'vrouw-volg-app'

Mensenrechtengroepen hebben kritiek op Apple en Google omdat zij een omstreden app aanbieden die is ontwikkeld door het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken. Met de app Absher kunnen mannen hun vrouwen, zusjes of dochters volgen en toestemming geven om te reizen. Ook krijgen ze een sms als de vrouwen bij de grens hun paspoort gebruiken.

De app is beschikbaar in iTunes en Google Play. Amnesty International en Human Rights Watch zeggen tegen de Amerikaanse nieuwssite Insider dat de techgiganten moeten heroverwegen om Absher te hosten.

Yasmine Mohammed, een Canadese ex-moslim en criticus van het Saudische regime, zegt dat de bedrijven de Saudische overheid helpen met het afdwingen van "genderapartheid".

Volgens activisten is de app een van de oorzaken waardoor vrouwen die het land proberen te ontvluchten, worden gesnapt. In Saudi-Arabië mogen vrouwen alleen reizen met toestemming van hun mannelijke voogd, die zij volgens de wet moeten hebben.

Google wil niet op de berichtgeving reageren. Een betrokkene zegt tegen de NOS dat de app voldoet aan de regels van Googles appwinkel. Apple heeft nog niet gereageerd op het verzoek tot commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl