Luiten swingt weer en maakt indruk: 'Kan weer voluit gas geven'

tijd van publicatie
getty images

Joost Luiten kan niet anders dan met tevredenheid terugkijken op de eerste weken van 2019, oftewel de start van het golfseizoen. Luiten (33), vorig jaar nog in de weg gezeten door een polsblessure, werd derde in Abu Dhabi en maakte ook in Saudi-Arabië indruk met een zesde plek.

"Het is fijn dat je het weer over resultaten kunt hebben en vooruit kunt kijken, zonder dat je continu die negatieve ondertoon van de pols hebt", zei Luiten vorige week op zijn club Seve Rotterdam, kort na terugkomst uit Saudi-Arabië.

Met 'de pols' doelt hij op de blessure aan het gewricht die hem vorig jaar parten speelde en hem zelfs belette grote toernooien te spelen. Zoals het KLM Open in eigen land. Luiten: "Het is helemaal afgesloten en ik denk er geen seconde meer aan. Het is fijn dat ik weer rust in mijn hoofd heb en ik weer voluit gas kan geven."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Luiten is terug en swingt weer als vanouds
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maandenlang kwam Luiten niet voor in de headlines van het sportnieuws en als dat wel gebeurde, was het vaak vanwege zijn fysieke gesteldheid. Maar sinds hij naar eigen zeggen weer 'gas kan geven', maakt hij een bijzonder goede indruk.

"Met mijn derde plek in Abu Dhabi heb ik laten dat ik met de besten van de wereld mee kan en dat is vorig jaar te weinig gebeurd", aldus Luiten, die op de slotdagen van het toernooi toesloeg.

"Dat vind ik het fijnst spelen; alles of niets. In Saudi-Arabië begon ik de laatste dag rond de twintigste plek en had ik niets te verliezen. Dat is een andere druk dan wanneer je in de topdrie of topvijf staat en misschien wat meer bezig bent met de winst. Nu kon ik met alle remmen los vol op de aanval. En dat is toch wel mijn spelletje. Lekker, als je vol gas door het hele veld rent."

Joost Luiten AFP

Luiten zag zijn goede weken beloond worden met een terugkeer bij de beste honderd golfers; eind vorig jaar stond hij nog 118de op de wereldranglijst, nu is hij de mondiale nummer 68.

"Toen ik geblesseerd raakte, stond ik rond de 65ste plek. Ik hoorde gewoon veel hoger te staan, maar ik moest het wel weer even laten zien. De topvijftig is het doel op korte termijn, het seizoen is nog zo jong. Het kan een heel mooi jaar worden. Het voelt goed om weer te staan waar je hoort."

Deze week hoopt Luiten, naar eigen zeggen fitter dan ooit, de lijn door te trekken in Mexico. "Na een periode van thuiszitten, moet je toch weer even je draai vinden en vertrouwen opbouwen; in mijn spel maar ook mijn lichaam. Dit soort resultaten geven een boost om de volgende stap te maken."

Behalve een snelle terugkeer in de mondiale topvijftig, waardoor hij kan deelnemen aan de Masters, wil Luiten ook snel weer eens een toernooi winnen én deelname aan de Olympische Spelen van 2020 veiligstellen.

Het is duidelijk: Luiten kijkt weer vooruit en is ambitieus. "Soms is het goed even te beseffen hoe fijn en leuk het werk is dat ik doe. Als je week in, week uit, speelt vergeet je weleens hoe mooi je leven is", aldus de golfer.

"Dat besef je juist in mindere periodes als je noodgedwongen thuis zit. Dit geeft toch weer nieuwe energie. Die hoop ik om te zetten in resultaten."

STER Reclame