Het Sportforum op NPO Radio 1 Pro shots/NOS
NOS Sport Sport algemeen

'Gouden race van Wüst was veel meer dan schaatsen'

Het was een veelbesproken voetbalweekend in de eredivisie, maar geschaatst werd er ook dit weekeinde. Over de WK afstanden in Inzell valt veel na te praten en dat werd dan ook volop gedaan in het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.

Voor oud-schaatser Mark Tuitert was het goud dat Ireen Wüst won op de 1.500 meter het hoogtepunt van het weekend. Wüst reageerde na haar race bijzonder emotioneel en droeg de zege op aan haar onlangs overleden vriendin en oud-schaatsster Paulien van Deutekom.

Geen topfavoriet

"Het was echt een heftig moment", aldus Tuitert. "Veel meer dan schaatsen ook. Ze was zeker geen topfavoriet, maar ze heeft haar emoties zo rustig kunnen omzetten in iets moois en reed de race van haar leven. Wüst kropt niets op. Er zijn veel sporters en mensen die alles voor zich houden, maar Wüst niet. Zo kan ze alles uit zichzelf halen. Ze kan zoveel kracht halen uit iets wat diep van binnen zit."

Ook NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg was onder indruk van de race van Wüst. "Het was echt heel bijzonder. Ik denk zelfs dat wanneer je deze race oppakt en verplaatst naar een hooglandbaan, het waarschijnlijk een wereldrecord is."

'Op een hooglandbaan was de race van Wüst waarschijnlijk een wereldrecord'

Naast de prestatie van Wüst kwam de verrassende overwinning van Thomas Krol op de 1.500 meter ter sprake. Tuitert: "Krol was vooraf zeker een kanshebber, maar ik had mijn geld op Denis Joeskov gezet. En dan was het ook nog Krol tegen Joeskov. De enige tactiek om Joeskov te verslaan is heel hard starten. En dat deed hij."

Het was voor Krol zijn eerste grote internationale prijs. "Tuurlijk is het een omslagpunt in zijn carrière", denkt Stekelenburg. "Maar hij is al veel verder dan dat. Hij rijdt al langer goed, alleen viel hij vaak net buiten de boot."

Volgens Tuitert heeft ook de overstap naar de Jumbo-Visma-ploeg een rol gespeeld in de ontwikkeling van Krol. "Dat heeft hem erg goed gedaan. Zo kan hij op een veel hoger niveau trainen op inhoud, in plaats van alleen maar trainen met de sprinters. Dat heeft hem echt geholpen op de 1.500 meter."

'De wedstrijd tegen Real kan ook de redding worden van Ajax'

Uiteraard werd in het Sportforum ook vooruit geblikt op het Champions League-duel tussen Ajax en Real Madrid. Ten tijde van de loting werd her en der gedacht dat Ajax wellicht een kans zou maken tegen de titelverdediger. Hoe anders is dat nu. Real Madrid lijkt, na een stroeve start, weer in vorm te zijn gekomen, terwijl Ajax na de winterstop juist in een crisis is beland.

"Ik geef Ajax niet of nauwelijks een kans om te winnen", reageert journalist van het AD Mikos Gouka. "Ik heb Real dit weekend zien spelen tegen Atlético Madrid, dat is wel een heel ander niveau. Het beste resultaat voor Ajax zou zijn om thuis niet te verliezen en uit in Madrid dan te scoren. Dan zou je nog een kans maken."

Stekelenburg ziet de wedstrijd voor Ajax als een kans voor de Amsterdammers om hun vorm weer te vinden. "Deze wedstrijd kan misschien ook de redding zijn voor Ajax. Tegen Real zullen de spelers wel de boel afjagen en wél thuisgeven omdat iedereen weet dat het een moeilijke wedstrijd is. En als dat dan lukt kan de vorm zomaar terug zijn. Maar ik denk, net als Mikos, dat de kans heel klein is dat Ajax zal winnen, maar het blijft voetbal natuurlijk."

STER reclame