In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Celstraf in hoger beroep voor Wim Dankbaar wegens smaad

De 57-jarige Wim Dankbaar uit Overveen is veroordeeld tot twee maanden cel vanwege smadelijke teksten over de moordzaak Marianne Vaatstra. Omdat hij in zijn proeftijd doorging met het publiceren van de teksten, moet hij ook een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van vier weken alsnog uitzitten, meldt Omrop Fryslân.

Dankbaar beweert al jaren dat de verkeerde man is opgepakt voor de moord op het Friese meisje en schrijft ook over deze theorie op zijn eigen website. Dat bleef hij ook doen nadat Jasper S. uit Oudwoude in 2013 veroordeeld werd in de zaak.

De publicaties leidden eerder al tot confrontaties met de familie van het vermoorde meisje. Zij stapten onder meer naar de rechter vanwege een boek van Dankbaar over de zaak. Ook dwong de moeder bij de rechter een contactverbod af en Dankbaar moest grievende teksten op zijn website verwijderen en rectificeren.

De zaak van vandaag draaide om smaad. Volgens het slachtoffer wordt hij in het boek van Dankbaar genoemd als medeplichtige aan de dood van Vaatstra. Hij wordt daarbij met naam en toenaam genoemd en zou sindsdien zijn lastiggevallen en met de dood bedreigd.

Grensoverschrijdend en gebrek aan respect

Het gerechtshof oordeelde vandaag dat Dankbaar zeer volhardend is in zijn aantijgingen. Hij meent weliswaar zelf dat hij een hoger doel heeft en dat hij misstanden aan de kaak stelt, maar het hof noemt zijn manier van opereren grensoverschrijdend. Hij ziet volgens het hof niet in dat hij strafbaar is. "Dat de verdachte met het oog op strafmatiging heeft aangevoerd dat zijn motieven edel, oprecht en zuiver zijn, getuigt hiervan."

Het hof voegt er aan toe dat zelfs áls de omstreden theorie van Dankbaar waar zou zijn, hij bij het publiceren van zijn boek de grenzen van proportionaliteit uit het oog heeft verloren. Naast de gevolgen voor het slachtoffer dat vandaag centraal stond, getuigt het handelen van Dankbaar volgens het hof ook van een gebrek aan respect voor de nabestaanden.

Advertentie via Ster.nl