ANP

Ilse DeLange heeft bij de uitreiking van de Edison-muziekprijzen de oeuvreprijs gekregen. De jury schrijft dat de zangeres al twintig jaar aan de absolute top staat, "met een uit duizenden herkenbare stem, de randen zoekend van haar heldere spectrum".

Ook prijst de jury haar omdat ze vasthoudt aan een eigen koers, "haar talenten op talloze manier inzet" en "steeds weer nieuw momentum weet te vinden". Haar oeuvre staat in de Nederlandse popgeschiedenis op bijzondere hoogte, besluit de jury.

Zanger Nielson won bij de uitreiking in de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam twee Edisons. Hij won met zijn album Diamant in de categorie Nederlandstalig ("Nielson legt zijn ziel bloot") en met het nummer IJskoud.

Dat nummer heeft "het vermogen zich in je brein te nestelen door die éne zin ('waarom zou je dat doen?'), zei Eric Corton bij de uitreiking:

'Deze track heeft het vermogen zich in je brein te nestelen door die éne zin'

De prijs voor het beste album ging naar Wende Snijders. "Mens is het bewijs dat als Wende Snijders iets aanpakt het altijd iets bijzonders oplevert."

Als beste nieuwkomer viel Davina Michelle in de prijzen. "De sky lijkt echt the limit te zijn voor de jonge ongelofelijk getalenteerde zangeres uit Rotterdam."

Meer winnaars

Andere winnaars waren Douwe Bob in de categorie Pop, met zijn album The Shape I'm In; DeWolff met Thrust (categorie Rock); Frenna met Francis (Hiphop); San Holo met zijn debuut-album album1 (dance); de band My Baby met Mounaiki - By The Bright Of Night (Alternative); André Hazes voor Anders in de categorie Hollands; en Zwart Licht ft. Ray Fuego/regisseur Daniël Adjei met Zwarte Hollanders (videoclip).

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt. Winnaars krijgen een bronzen beeldje van Pieter d'Hont. De jury van de Edison werd dit jaar voorgezeten door Menno de Boer van Radio 538 en bestaat uit radiomakers, journalisten en andere mensen uit de muziekwereld.

STER reclame