HAEVN (links), Wende (midden) en Douwe Bob (rechts) zijn genomineerd voor de categorie Album ANP/NOS

Rapper Childish Gambino schitterde vannacht door afwezigheid op de uitreiking van de Grammy Awards. Hij sleepte vier gouden beeldjes in de wacht, maar kwam ze niet ophalen. De rapper, die in het echt Donald Glover heet, protesteerde met die keuze tegen het gebrek aan aandacht voor hiphop bij de prestigieuze muziekprijs.

Hoewel hiphop de Amerikaanse muzieklijsten domineert, was het de eerste keer dat een rapsong won in de categorie Beste Nummer bij het prijzengala. Rapmuziek wordt volgens critici vaker genegeerd bij de Grammy's, die worden gezien als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. Zo klonk er veel kritiek toen Jay-Z vorig jaar niet een van zijn acht nominaties verzilverde. En de laatste keer dat een rapper in de categorie Beste Album won, was in 2004. Outkast ging er toen met de prijs vandoor.

In Amsterdam is vanavond de muziekwereld bijeen voor de Pop Edisons, de Nederlandse tegenhanger van de Grammy's. Aan de lijst van genomineerde artiesten valt één ding op. Hiphopartiesten dingen dit jaar alleen mee in de categorieën Beste Videoclip en Hiphop, terwijl het genre dit jaar de Nederlandse muziekindustrie overheerste.

"Ik was lichtelijk geïrriteerd toen ik de genomineerden zag", zegt Kees de Koning van platenlabel Top Notch. "Als je de cijfers van hiphop in 2018 erbij pakt, moet je op z'n minst concluderen dat de nominaties niet helemaal in balans zijn. Hiphop en dit soort muziekprijzen vormen een slecht huwelijk. Net als de Grammy's en hiphop in de VS."

Ook Patrick Coelho, muzieksamensteller en dj bij FunX, is kritisch. "Het percentage urban is dit jaar wel erg laag bij de Edisons, zeker gezien het succes van urban in de hitlijsten." Urban is een verzamelnaam voor hiphop vermengd met r&b, reggae(ton) en pop.

Hiphop was de afgelopen twee jaar in Nederland het meest beluisterde genre op Spotify. En acht van de tien meest gestreamde artiesten in 2018 waren rappers van eigen bodem. Ook in andere charts, zoals de Album Top 100, gaf hiphop andere genres het nakijken.

Volgens juryvoorzitter Menno de Boer (Radio 538) is genre geen afweging bij de nominaties voor categorieën als Album en Song. "We maken een zorgvuldige keuze op basis van kwaliteit." Hij wijst erop dat vorig jaar wel hiphoptracks waren genomineerd in andere genres. "Persoonlijk vond ik 2017 een beter hiphopjaar dan 2018."

NOS/ Spotify

De afgelopen vier jaar gingen rappers wel aan de haal met Edisons in andere genres. Zo won vorig jaar Ronnie Flex het beeldje voor beste album. En Extince ontving een oeuvre-award. Grote winnaars in de jaren daarvoor waren onder meer Typhoon (Videoclip, 2017 en Album, 2015), Broederliefde (Album, 2017) New Wave (Album, 2016) en Lil' Kleine (Nieuwkomer, 2017).

De Koning is het niet met De Boer eens. "2018 doet echt niet onder voor 2017 als je kijkt naar de hitlijsten, releases, feestjes en uitverkochte concerten." Waar het dan wel aan ligt? "Dit is een vrij subjectieve prijs, dus het is lastig om je vinger op de zere plek te leggen. Wat opvalt, is dat er veel radiomensen in de jury zitten. Als radio één genre niet draait, is het hiphop."

Wie er in de jury zitten, wordt bepaald door het bestuur van de Edison Awards. Elk jaar is de samenstelling anders. Ook Coelho denkt dat dit van invloed is. "De samenstelling kan diverser. Maar hoe succesvol hiphop is, in vergelijking met andere genres komt het pas net om de hoek kijken. Dit soort ontwikkelingen hebben even de tijd nodig om door te sijpelen in alle rangen van de muziekindustrie."

STER reclame