Iraniërs nemen een selfie tijdens de feestelijkheden in hoofdstad Teheran
NOS Nieuws

Niet iedereen in Iran viert feest bij het 40e jubileum van de revolutie

Honderdduizenden Iraniërs vieren in de hoofdstad Teheran het 40-jarige jubileum van de Islamitische Revolutie. Er zijn optochten en nationalistische liederen schallen uit luidsprekers, maar volgens correspondent Thomas Erdbrink viert lang niet iedereen feest.

"Ik denk dat veel mensen op dit moment ontevreden zijn met de gevolgen van de revolutie", zegt Erdbrink in het NOS Radio 1 Journaal.

Veertig jaar nadat geestelijk leider ayatollah Khomeini de islamitische republiek uitriep, staat het land er economisch slecht voor. Mede door de zware sancties die de VS opnieuw heeft ingesteld. En dat voelen inwoners in hun portemonnee. "Er is volop onrust geweest en veel mensen zeggen: die geestelijk leiders willen we niet meer."

Dat kritische geluid is niet te horen op de straten van Teheran. Daar wordt trots met Iraanse vlaggen gezwaaid. Voor de mensen die de revolutie steunen, is het een jaarlijks terugkerend festijn:

Feestdag in Iran: honderdduizenden Iraniërs lopen mee in herdenkingsmars

Volgens de NOS-correspondent is het grotendeels door de regering georganiseerde volksfeest haast vergelijkbaar met carnaval. "Langs de routes zijn er toneelstukjes, er is gratis eten en er wordt muziek gespeeld." Ook worden er Amerikaanse vlaggen verbrand en wordt er 'dood aan Amerika' gescandeerd.

Nieuwe raketten

Want de Amerikaanse sancties zullen Iran er niet onder krijgen, is de boodschap van president Rohani. In zijn toespraak zegt hij ook dat Iran gewoon zal doorgaan met zijn raketprogramma. Een paar dagen geleden presenteerde het leger nieuwe raketten ter ere van het jubileum van de revolutie.

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat het leger in Iran overliep naar de kant van de streng-islamitische rebellen. Daarmee kwam een einde aan de heerschappij van de sjah Mohammad Reza Pahlavi. In plaats van deze door Amerika gesteunde heerser kwam de ayatollah aan de macht. Sindsdien is het land een islamitische republiek.

Machtsstrijd Saudi-Arabië

"Het was het eerste land waar politiek en islam samen werden gevoegd", zegt Erdbrink. De gevolgen voor het Midden-Oosten waren enorm. Het overwegend soennitische Saudi-Arabië kwam lijnrecht tegenover het nieuwe, sjiitische Iran te staan. Deze machtsstrijd werkt nog altijd ontwrichtend in de regio.

Zo strijden de twee grootmachten indirect tegen elkaar in bijvoorbeeld Syrië en Jemen. Iran steunt het Assad-regime in Syrië en de Houthi-rebellen in Jemen. Andersom voert Saudi-Arabië een militaire campagne tegen de rebellen in Jemen en heeft het de oppositiegroeperingen in Syrië wapens geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl