Van Boekel: 'Penaltymomenten kwestie van interpretatie'

Scheidsrechter Pol van Boekel heeft geen spijt dat hij tijdens FC Utrecht-PSV (2-2) twee discutabele momenten niet met een strafschop heeft bestraft. Zowel Utrecht als PSV meende dat de arbiter hun een strafschop had onthouden.

Er was na afloop van de wedstrijd veel te doen over het moment waarop PSV-verdediger Denzel Dumfries vlak voor tijd in het strafschopgebied uitgleed op het natte veld en daarbij Utrechter Simon Gustafson in zijn val meenam.

Van Boekel kreeg daarna van videoscheidsrechter Danny Makkelie het advies om een strafschop te geven, maar sloeg dat advies in de wind.

'Heel ongelukkig'

"Ik vind het heel ongelukkig. Dumfries kiest er heus niet voor om uit te glijden. Er is daarna contact, maar naar mijn mening geen overtreding", reageerde Van Boekel voor de camera van de NOS.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond was het niet met Van Boekel eens. "Dumfries glijdt uit omdat hij er met te veel enthousiasme op het duel afgaat", zei Van Egmond. "Ik ben het met de VAR eens, dat had een strafschop moeten zijn."

Gejuich bij PSV als Pol van Boekel geen penalty geeft aan FC Utrecht Pro Shots

Ook de beslissing om de actie van FC Utrecht-speler Timo Letschert, die in zijn eigen zestienmetergebied opzichtig aan het shirt van PSV-spits Luuk de Jong ging hangen, niet te bestraffen met een penalty, noemde Van Boekel na afloop juist.

'Kwestie van interpretatie'

"Ik zag dat er aan het shirt werd getrokken, maar naar mijn mening was dit te weinig voor een strafschop. Het was een kwestie van interpretatie, het blijft moeilijk", aldus Van Boekel.

Van Egmond was in deze kwestie vooral kritisch op videoscheidsrechter Makkelie. "De VAR was niet duidelijk genoeg dat hij het een strafschop vond. Van Boekel zag dat als steun voor zijn beoordeling."

"De VAR had scherper en duidelijker moeten aangeven dat Van Boekel moest gaan kijken. Hij had zelf moeten vinden dat het een strafschop was."

STER reclame