De auto waarin de vier Polen de dood vonden, werd vandaag opgetakeld uit het water ANP

Onder het personeel van Borst Bloembollen heerst verslagenheid na het ongeluk waarbij vier medewerkers om het leven zijn gekomen. Ze raakten in een auto te water, onderweg van het bedrijf in het Noord-Hollandse Obdam naar een pension in Zijdewind. Hun auto werd vanmiddag gevonden.

De vier Polen werden gisteren als vermist opgegeven toen bleek dat ze niet op de camping waren komen opdagen, vertelt Elly Borst, de zus van de eigenaar van het bloembollenbedrijf. "Toen vanmiddag bekend werd dat ze zijn verongelukt, waren hier nog mensen aan het werk. Iedereen is diep geraakt."

'Iedereen is verslagen. Hier zijn geen woorden voor'

Bij het bedrijf werken veel mensen uit de omgeving van Obdam, maar de helft van de tachtig medewerkers bestaat uit Polen. Velen van hen kenden de slachtoffers. "De meesten kenden elkaar al via via, maar hier vormen ze een heel hechte gemeenschap. Sommigen hebben hen getipt om hier te komen werken. De verslagenheid is groot."

De vier slachtoffers, drie mannen van 20 en 21 en een vrouw van 48, werkten in Obdam sinds 9 januari. Drie van hen zouden ook voor de jaarwisseling al een paar maanden in Nederland hebben gewerkt. Eind volgende week zou het viertal teruggaan naar Polen. "Een van hen heeft een kleintje van zeven maanden. Zijn vriendin wilde dat ze naar huis zouden komen."

'Geen alcohol'

Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend. De politie doet nog onderzoek. Borst zegt dat de vier geen alcohol bij zich hadden toen ze na hun ploegendienst om 23.00 uur naar buiten gingen. "We hebben een streng alcoholbeleid."

Het bedrijf heeft een brief gestuurd aan de werknemers en ook voor de families in Polen is een brief opgesteld. "Voor iedereen is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, Slachtofferhulp is aanwezig. Morgen ook, als we een grote bijeenkomst houden. We zullen dan al het personeel informeren wat we tot nu toe weten."

Deze mensen deden geen rare dingen.

Eigenaar pension De Boerenzwaluw

Ook bij pension De Boerenzwaluw in Zijdewind waar de vier overnachtten heerst verslagenheid. De eigenaar overwoog vandaag de vlag bij zijn boerderij halfstok te hangen, maar is daar door alle media-aandacht niet aan toegekomen. Hij kan zich voorstellen dat het slechte weer vrijdagavond een rol heeft gespeeld bij het ongeluk. "Er is daar nauwelijks verkeer, maar het regende en waaide hard."

De eigenaar van De Boerenzwaluw verschaft al jaren onderdak aan Poolse arbeidsmigranten in de gebouwen van de boerderij. "Sommigen drinken wel eens een biertje in het weekend, maar daar blijft het bij. Je hebt er wel eens jongens bij die een keer doorrijden naar Amsterdam, maar deze groep niet. Deze mensen deden geen rare dingen. Ze hadden anderhalve dag vrij en dan hadden ze weer moeten gaan werken."

Technisch onderzoek

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk. Volgens een woordvoerder wordt onder meer gekeken naar het weer ten tijde van het ongeluk, de toestand van de weg en de technische staat van het voertuig. "Het kan maanden duren voordat daar duidelijkheid over is."

STER reclame