Melissa Wijfje en Irene Schouten
NOS Schaatsen

Superieure Schouten is 'dankzij Wijfje' weer wereldkampioen massastart

Irene Schouten is voor de tweede keer in haar schaatscarrière wereldkampioen geworden op de massastart. Bij de WK afstanden in het Duitse Inzell snelde de winnares uit 2015 in een machtige eindsprint naar haar tweede gouden WK-medaille.

Schouten, die vorig jaar olympisch brons pakte in Pyeongchang, ging twee jaar geleden nog onderuit in de eindsprint. Dat overkwam nu titelverdedigster Kim Bo-reum uit Zuid-Korea.

Weer WK-goud voor Schouten op massastart

De zilveren medaille was voor de Canadese Ivanie Blondin, die in de eindsprint tekort kwam om Schouten van het goud te houden. De Russin Elizaveta Kazelina pakte het brons.

Melissa Wijfje hield het tempo hoog, waardoor geen van de favorieten wist weg te komen. Een ronde voor het einde zette Blondin (zilver in 2015, goud in 2016) aan en alleen Schouten kon mee. Ze ging makkelijk over de Canadese heen en reed met overmacht naar de winst.

Goud dankzij Wijfje

"Dankzij Melissa ben ik wereldkampioen", vertelde Schouten na de race. "We hadden een plan afgesproken en het liep perfect. Normaal loopt het altijd anders bij de massastart, maar vandaag hebben wij gecontroleerd gereden. Het is niet mijn goud, maar een wereldtitel voor Nederland."

Wijfje was ook tevreden met het eindresultaat. "Ik kon niet wegkomen, maar ik heb wel het tempo gemaakt en dat was het plan."

Schouten en Wijfje: 'Het WK-goud is voor Nederland'

Schouten: "Het was gewoon perfect. Toen Blondin wegreed, dacht ik: ik kan sneller, dus ik ga er gewoon voorbij. Uiteindelijk moet je bij de massastart wel geluk hebben, maar het is ook dankzij Melissa dat wij deze wereldtitel hebben."

Francesca Lollobrigida, de Italiaanse leidster in het wereldbekerklassement en de Japanse Nana Takagi, die een jaar geleden in Pyeongchang de olympische titel pakte, kwamen niet in de buurt van het podium.

Mantia prolongeert wereldtitel, Huizinga twaalfde

Bij de mannen prolongeerde Joey Manitia zijn wereldtitel op de massastart. De Amerikaanse schaatser was in de eindsprint de Zuid-Koreanen Um Cheon-Ho en Chung Jae-won de baas.

Mantia prolongeert wereldtitel op massastart

Twee ronden voor het einde demarreerde de Belg Bart Swings en alleen de Zuid-Koreanen wisten in zijn spoor te blijven, op enige afstand gevolgd door Mantia. In de slotronde kwam Swings ten val. Mantia kon net om de Belg heen, snelde naar de Zuid-Koreanen toe en passeerde ze in de laatste bocht buitenom.

Chris Huizinga was de beste Nederlander, hij werd twaalfde en finishte net voor Douwe de Vries, die vrijdag nog goud had veroverd op de ploegenachtervolging met Sven Kramer en Marcel Bosker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl