Direct na haar race hief Ireen Wüst in Inzell de handen naar de hemel. En toen haar vierde wereldtitel op de 1.500 meter twee ritten later een feit was, kwamen ook direct de tranen. "Ik wilde deze zó graag winnen voor Paulien."

Een maand na het overlijden van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom steeg Wüst op de WK afstanden boven zichzelf uit met een baanrecord van 1.52,81. "Ik hoopte op iets speciaals en dat kwam er. Ongekend. Ze heeft me een beetje geholpen, denk ik."

Mooiste overwinning ooit

En dus is Wüst weer wereldkampioene: "Deze is echt heel bijzonder. Dit is absoluut de mooiste overwinning uit mijn loopbaan. Ik hou voor altijd van haar", zei ze geëmotioneerd na haar gouden race.

Dikke tranen voor Wüst tijdens het Wilhelmus Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De wereldtitel was echter niet vanzelfsprekend. Wüst: "Ik zei vooraf nog tegen mijn coaches dat ik nog nooit zo zenuwachtig was geweest. Daarom glipte ik waarschijnlijk ook weg bij de start. Daarna ging het absurd hard."

Vriendinnenclub op tribune

Op de tribune leefde ook de schaatsvriendinnenclub van Wüst, waar ook Van Deutekom deel van uitmaakte, mee. "Heel erg bijzonder dit. We hebben met z'n allen achter Ireen gestaan om haar te steunen in een moeilijke periode voor ons allemaal", aldus Andrea Nuyt.

Schaatsvriendinnen steun en toeverlaat Wüst: 'Heel bijzonder dit'

STER reclame