Skidiva Vonn sluit loopbaan af met WK-brons op afdaling Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ze verlaat de skipiste als de succesvolste skiester allertijden. En Lindsey Vonn heeft bij de strijd om de wereldtitels in het Zweedse Are het afscheid gekregen dat ze verdiende.

De laatste race op topniveau van de 34-jarige Amerikaanse, die in 2000 in het wereldbekercircuit debuteerde, eindigde op het podium. Vonn sloot haar lange, succesrijke loopbaan af met de bronzen medaille op de afdaling.

De wereldtitel ging zondag naar de Sloveense Ilka Stuhec, die in Are haar wereldtitel van twee jaar geleden in St. Moritz prolongeerde.

Federer feliciteert Vonn met carrière: 'Heb aan je gedacht' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vonn, goed voor een olympische titel op de afdaling, twee wereldtitels en 82 wereldbekerzeges, ging zondag als derde naar beneden op de wegens hevige sneeuwval met 566 meter ingekorte piste. Met haar tijd van 1.02,23 stond de superster enige tijd aan de leiding.

Klasse apart

Stuhec bewees echter op de afdaling een klasse apart te zijn. Direct na de start nam de 28-jarige Sloveense de leiding, waarna ze in het middendeel wat van haar voorsprong verloor, maar aan de finish was haar marge nog 0,49 seconde op Vonn.

Daarmee leek Vonn met zilver afscheid te nemen, maar Corinne Suter bleek wat later in het deelnemersveld nog tot een stunt in staat. De Zwitserse startte als nummer negentien, maar bleef verrassend dicht in de buurt van Stuhec. Uiteindelijk pakte ze het zilver van Vonn af. Met 1.01,97 was Suter 0,23 seconde langzamer dan Stuhec.

Vonn heeft de prijs betaald voor ruim achttien jaar skiën op snelwegsnelheid. Haar lichaam is gesloopt door de vele, zware blessures. Haar erelijst is indrukwekkend, haar medisch dossier nog imposanter.

Na elke blessure keerde ze echter onverminderd positief terug in het wedstrijdcircuit. De superster van het alpineskiën weigerde zich lange tijd neer te leggen bij een afscheid, ondanks dat het lichaam vaak protesteerde.

'Kapotte knieën'

In Are was het zondag dan zover. Tien jaar na haar twee wereldtitels bij de WK in Val d'Isere (afdaling en Super G) stond de olympisch kampioene van Vancouver (2010) met twee 'kapotte knieën' voor het laatst klaar voor het starthek. Met een blauw oog en een gekneusde rib als gevolg van een crash, eerder deze week, op de Super G. Het werd een bijzondere race.

Lindsey Vonn na haar gouden olympische afdaling in Vancouver in 2010 EPA

Vonn was direct na de start niet bijster snel, maar maakte in het midden- en onderste deel van het parcours grote indruk.

Na de finish ging de Amerikaanse uit haar dak en maakte een diepe buiging voor de enthousiaste fans. Aan de zijde van de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark - goed voor een recordaantal van 86 wereldbekerzeges - wachtte ze het verloop van de wedstrijd af. Dat er uiteindelijk brons uitkwam, maakte de pret niet minder.

"Ik was zo nerveus. Ik wilde hier per se naar beneden en zeker niet in de hekken belanden", glunderde Vonn na afloop. "Iedereen is hier: mijn familie, Ingemar Stenmark. Ik was bang dat ik te veel zou pushen, maar het resultaat is geweldig. Dit is wat ik wilde."

STER reclame