De Amerikaanse onderhandelaar en de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken EPA

Zuid-Korea verhoogt de bijdrage voor de stationering van Amerikaanse troepen in het land. De twee landen hebben daarover een akkoord bereikt. Als het Zuid-Koreaanse parlement ermee instemt, stijgt het bedrag dit jaar van omgerekend 733 miljoen naar 816 miljoen euro, meldt persbureau Yonhap.

Er zijn 28.500 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gelegerd. De Amerikanen zijn aanwezig in Zuid-Korea sinds de Koreaanse oorlog van 1950-1953.

President Trump had al aangekondigd dat hij het bedrag wilde verhogen. De overeenkomst werd bereikt na een aantal mislukte onderhandelingsronden.

Moeizaam

De deal geldt alleen voor dit jaar, zodat binnen enkele maanden weer nieuwe onderhandelingen moeten worden gevoerd. Voorgaande afspraken waren steeds vijf jaar geldig. De Koreanen hadden aangestuurd op een kleinere verhoging en een looptijd van drie jaar.

Ondanks de moeizame onderhandelingen spreekt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kyung-wha van een succesvol akkoord. Zij zegt dat de reacties tot nu toe positief zijn.

Ongeveer 70 procent van de bijdrage gaat op aan salarissen van de 8700 Zuid-Koreaanse werknemers op de Amerikaanse bases. Zij doen vooral administratief werk, technisch onderhoud en andere facilitaire diensten.

STER reclame