Evacuatie van burgers in Oost-Syrië AFP

De Syrische Democratische Strijdkrachten, waarin Koerden de overhand hebben, zeggen dat ze begonnen zijn met het beslissende offensief om terreurgroep IS uit het oosten van Syrië te verdrijven.

De Koerdische woordvoerder Mustafa Bali tweette vandaag dat voor het offensief begon 20.000 mensen zijn geëvacueerd uit de provincie Deir al-Zour. Bali schrijft dat de Daesh-terroristen verdreven zullen worden. Daesh is de Arabische aanduiding van IS.

In zijn State of the Union zei president Trump woensdag dat IS binnen een week uit heel Syrië verdreven zal zijn. Eerder verklaarde Trump al dat de Amerikaanse troepen uit Syrië worden teruggetrokken omdat IS geen gevaar meer vormt, later zag hij zich genoodzaakt om die uitspraken wat te nuanceren.

Vandaag waren er nog berichten over een IS-aanval op een olieveld in het oosten van Syrië, aan de grens met Irak. Na Trumps uitspraak heeft IS meer dan 180 aanvallen geclaimd in Syrië, waarbij honderden doden vielen. In zowel de VS als daarbuiten is de verklaring van Trump dat van IS geen gevaar meer uitgaat, sterk bekritiseerd.

Het Syrisch-Koerdische leger (SDF) opereert met Amerikaanse steun. De aanval op de laatste bolwerken van IS in Syrië begon in september. Bij de strijd zijn aan beide kanten vermoedelijk al honderden doden gevallen.

STER reclame