NOS Schaatsen

Derde wereldtitel op tien kilometer voor Bergsma na inzinking Roest

Derde wereldtitel op tien kilometer voor Bergsma na inzinking Roest

Schaatser Jorrit Bergsma is in Inzell voor de derde keer wereldkampioen geworden op de tien kilometer. Patrick Roest leek halverwege zijn race af te stevenen op het goud, maar kon het hoge tempo niet volhouden.

Bergsma won in 12.52,92. Roest gaf dankzij twee sterke slotronden uiteindelijk maar vier tienden toe.

Roest probeert het, maar komt tekort

Bergsma kwam als eerste van de favorieten in actie. Hij reed bijna zijn hele race rondjes hoog in de dertig seconden. Roest begon in de slotrit met lage 31'ers. Lange tijd bleef hij een seconde boven het schema van Bergsma, maar na 5.200 meter versnelde hij.

Roest ging van hoge dertigers naar lage dertigers en leek op weg naar zijn eerste wereldtitel op de tien kilometer. Vier ronden later slaagde hij er echter niet meer in rustig en stabiel te blijven schaatsen.

Roest stortte desondanks niet helemaal in en kwam nog tot 12.53,34. Het brons ging naar de Rus Danila Semerikov (12.57,40).

Bij de negentiende editie van de wereldkampioenschappen afstanden was het voor Nederland de negentiende wereldtitel op de langste afstand.

Roest, Bergsma en Semerikov op het podium

Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen nam in het seizoen na zijn olympische titel flink gas terug. Hij besteedde afgelopen zomer veel aandacht aan zijn familie en bereikte niet het niveau dat hij nodig achtte voor deelname aan de wereldkampioenschappen.

Sven Kramer ontbrak eveneens: met een kwetsbare rug sloeg hij eind december de plaatsingswedstrijden op de tien kilometer over. Sverre Lunde Pedersen, de wereldkampioen op de vijf kilometer, spaarde zijn krachten voor de 1.500 meter van zondag.

Bergsma verrast door wereldtitel

De 33-jarige Bergsma had niet verwacht dat hij de wereldtitel zou pakken. "Twee dagen terug bezweek ik onder de druk op de vijf kilometer (Bergsma werd twaalfde, red.). Misschien had ik ook wel wat onder de leden."

"Ik moest alles bij elkaar rapen en halverwege de race voelde ik dat de benen niet top waren. Toen Patrick lage dertigers reed, dacht ik: dat had ik ook willen doen. Maar dan zie je dat hij het ook niet kan. Het is fantastisch dat ik 'm nog pak."

Bergsma verrast door wereldtitel: 'Dit is fantastisch'

Roest pakte vrijdag op de vijf kilometer ook al zilver, maar beide medailles zijn maar moeilijk met elkaar te vergelijken. "Ik voel me niet zoals na de vijf kilometer. Het is gewoon balen dat je er zo dichtbij zit. Ik heb dom gereden", sipte Roest.

"Ik voelde me niet helemaal honderd procent. Ik ging vrij gemakkelijk naar de lage dertigers, maar het kostte te veel moeite om 'm daarop vast te houden. In de laatste ronde perste ik alles eruit en als je dan zo dichtbij komt, is het zonde dat je niet wint."

Roest baalt van zichzelf: 'Ik heb dom gereden'

Bekijk hieronder de uitslag van de tien kilometer bij de WK afstanden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl