Suzanne Schulting ANP

Superieure Schulting grijpt ook wereldbeker op 1.500 meter

tijd van publicatie Aangepast

Suzanne Schulting heeft in Turijn de wereldbeker op de 1.500 meter veroverd. Een week geleden legde ze in Dresden ook al beslag op de wereldbeker op de 1.000 meter.

Schulting werd vorig jaar olympisch kampioene op de kilometer en weet sindsdien amper meer wat verliezen is. Ze veroverde de Europese titel, won dit wereldbekerseizoen alle 1.000 meters waaraan ze meedeed en pakte in Turijn voor de tweede keer goud op de 1.500 meter.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schulting snelste op 1.500 meter bij WB in Turijn
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat deed ze met overtuigende zeges in de kwartfinales, de halve finales en de finale. In de eindstrijd moest ze in de slotfase weliswaar even de koppositie afstaan aan Kim Ji-yoo, maar dat schoonheidsfoutje werkte ze weer even snel weg.

Omdat Choi Min-jeong, de Zuid-Koreaanse de leidster in het klassement, de finale niet haalde, kreeg Schulting als bonus ook nog de wereldbeker overhandigd.

Veelvraat

Schulting ontpopt zich meer en meer als de veelvraat bij de shorttrackvrouwen. "Ik moet inderdaad zeggen dat als je kijkt naar het lijstje van dit seizoen dat het ontzettend bizar is. Dat had ik van tevoren ook niet ingecalculeerd dat ik zo veel goud zou pakken. Maar het is wel een heel lekker gevoel natuurlijk."

Veelvraat Schulting: 'Het lijstje van dit seizoen is bizar'

Shorttrackster Suzanne Schulting snelt van succes naar succes. In Turijn verovert ze de wereldbeker op de 1.500 meter, een week nadat de Europees kampioene in Dresden al de eindzege op de 1.000 meter veilig had gesteld.

Ervaring speelt een steeds grotere rol, merkt Schulting. Ze heeft geleerd te winnen. "Absoluut. Op een gegeven moment ga je patronen herkennen, hoe je een bepaald soort rit moet rijden. Dat geeft ontzettend veel energie en zelfvertrouwen. Ik heb vandaag ook laten zien dat ik mijn geduld kan bewaren. Ik denk dat dat het belangrijkste wapen is."

Misrekening

Lara van Ruijven greep op de 500 meter net naast een medaille. In de finale kwam de 26-jarige sprintster na een zeldzame misrekening niet verder dan de vierde en laatste plaats. Yara van Kerkhof zegevierde in de B-groep.

Van Ruijven veroverde dit wereldbekerseizoen al één keer goud en twee keer zilver op de kortste afstand en haalde ook nu weer de eindstrijd. Die verliep tumultueus. Na de start kwam Van Ruijven ten val en bij de herstart gebeurde dat opnieuw. Nadat het kwartet voor de derde keer was weggeschoten, botste ze met Martina Valcepina.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Ruijven net buiten de prijzen op 500 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Pas bij de vierde poging verliep alles goed. De Italiaanse Valcepina pakte de kop en gaf die niet meer uit handen. Van Ruijven slaagde er aanvankelijk in zich naar de tweede positie te knokken, maar finishte een ronde te vroeg. Die manoeuvre kostte haar niet alleen snelheid, maar ook een medaille.

In het klassement verloor achtervolgster Van Ruijven terrein op de Poolse koploopster Natalia Maliszewska, die als tweede over de meet kwam. Kim Boutin pakte het brons.

STER Reclame