Jansrud troeft Svindal nipt af en grijpt WK-goud op de afdaling

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geen droomafscheid voor Svindal op WK-afdaling
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Noor Kjetil Jansrud heeft in Are zijn eerste wereldtitel veroverd, op de afdaling. Hij bleef zijn landgenoot Aksel Lund Svindal nipt voor, met een verschil van 0,02.

Svindal skiede zijn laatste race. Vlak voor de WK kondigde hij aan een punt achter zijn carrière te zetten na de wereldtitelstrijd. De Noor won op de Olympische Spelen van vorig jaar in Pyeongchang de gouden medaille op de afdaling en had graag afscheid genomen met een wereldtitel op het onderdeel. Dat bleek hem niet gegund, zilver was het hoogst haalbare.

De Oostenrijker Vincent Kriechmayr pakte het brons. Hij werd eerder deze week tweede op de Super G, achter de Italiaan Dominik Paris.

Hand in het gips

Jansrud, olympisch kampioen van 2014 op de Super G, deed mee aan de WK met een gebroken hand en kon woensdag op 'zijn' onderdeel niet in de buurt van het podium komen (22ste). Ook Svindal kon geen potten breken op de Super G en eindigde als 16de.

Zaterdag begon de afdaling al later, vanwege slecht weer. Bovendien was de race vanwege sneeuw en harde wind al met een kilometer ingekort.

Aksel Lund Svindal in actie op de afdaling EPA

De 33-jarige Jansrud veroverde op de afdaling al eens olympisch brons (2014) en zilver (2018). Op eerdere WK's had hij twee keer zilver gewonnen (combinatie en Super G), maar goud ontbrak tot dusverre.

"Ik had nog geen medaille in die kleur, dat ik 'm nu win is groots. Dat ik dat doe in Aksels laatste race is een echte eer. Het is een perfecte dag", jubelde Jansrud na afloop.

De drie jaar oudere Svindal sloot zijn carrière op de WK af met zijn negende medaille (vijf keer goud, tweemaal zilver en twee keer brons). De Noor won daarnaast twee keer olympisch goud, zilver en brons.

STER reclame