Britse regering verbreekt contract met veerbedrijf zonder schepen

De veerhaven van Ramsgate AFP

De Britse regering heeft het controversiƫle contract met het veerbedrijf Seaborne Ferries over extra veerdiensten over Het Kanaal opgezegd. Het ministerie van Transport zegt dat een belangrijke investeerder van het bedrijf zich heeft teruggetrokken.

Seaborne Ferries was een belangrijke schakel in een noodplan voor een eventuele no-deal-brexit; het zou een veerdienst onderhouden tussen het Britse Ramsgate en Belgische Oostende, zodat de Britten na 29 maart bij chaos in andere havens niet zonder verse groenten en medicijnen zouden komen te zitten.

Roel Pauw | NOS

Het contract dat het ministerie net voor de Kerst met Seaborne Ferries sloot, was meteen al omstreden. Er was bijna 15 miljoen euro mee gemoeid, maar het bedrijf had geen enkele ervaring met veerdiensten, geen personeel en zelfs geen schip. De tijd tot 29 maart zou daarom te kort zijn om een goed werkende veerdienst op te tuigen.

De kritiek werd door de regering weggewuifd en een Nederlands baggerbedrijf kreeg opdracht de haven van Ramsgate uit te baggeren, want die is al jaren niet meer in gebruik voor commerciƫle zeevaart.

Een woordvoerder van het ministerie van Transport zegt dat er met andere bedrijven wordt onderhandeld over een veerdienst vanuit Ramsgate op Oostende. Die onderhandelingen zouden in een vergevorderd stadium zijn.

STER Reclame