NOS Sport Cultuur & Media Paardensport

Oud-paardensportcommentator Hans Eijsvogel (91) overleden

Commentator Hans Eijsvogel (1927-2019)

In zijn woonplaats Aerdenhout is oud-paardensportverslaggever Hans Eijsvogel afgelopen maandag overleden. Dat heeft zijn dochter, voormalig hockey-international Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, bekendgemaakt. Eijsvogel was 91 jaar.

In 1952 maakte hij een film over paardensport waarbij hij zelf het commentaar verzorgde, waarna hij door de AVRO werd gevraagd voor het sportprogramma De Sportrevue.

Dat was het begin van een ruim vijftig jaar durende carrière als verslaggever en commentator, onder meer voor Langs de Lijn, Studio Sport en bij de drafwedstrijden op renbaan Duindigt in Wassenaar.

2013: Een dag uit het leven van Hans Eijsvogel

Het bleef niet bij de drafsport alleen. Eijsvogel was ook commentator op maar liefst dertien Olympische Spelen. Zo deed hij verslag van de gouden Nederlandse springruiterequipe op de Spelen van 1992. Ook becommentarieerde hij diverse successen van Anky van Grunsven.

Het karakteristieke commentaar van Hans Eijsvogel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tandarts

Van huis uit was Eijsvogel tandarts en in zijn vrije tijd amateurjockey op de renbaan. Ook deed hij mee aan military-wedstrijden.

"Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag was ik tandarts, en zaterdag en zondag verslaggever", vertelde Eijsvogel in de 10.000ste uitzending van Langs de Lijn in 2012.

Hans Eijsvogel mocht als enige prins Bernhard interviewen

Presentator Robbert Meeder zocht de oud-commentator van de NOS in januari 2017 op bij de jubileumuitzending van NOS Langs de Lijn.

STER reclame