NOS Nieuws

Wekdienst 9/2: start verkiezingscampagnes en demonstratie Kick Out Swarte Pyt

Goedemorgen! De verkiezingscampagnes komen op gang en Kick Out Swarte Pyt demonstreert tijdens de intocht van Sint Piter in Grou.

Er valt vandaag met name in het zuidoosten een bui. Verder zijn er perioden met zon. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. Het waait stevig, aan de kust stormachtig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De campagne voor de Provinciale Staten-verkiezingen op 20 maart komt op gang, met congressen van CDA en ChristenUnie en de campagne-aftrap van PVV en SP.
  • Kick Out Swarte Pyt (KOSP) demonstreert in het Friese dorpje Grou tijdens de intocht van Sint Piter. Volgens de legende is Sint Piter de broer van Sinterklaas. Hij komt in februari naar Grou omdat Sinterklaas het dorp in december vergeten is.
  • In Den Haag en Rotterdam wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. De organisatie verwacht 24.000 toeschouwers bij het draken- en leeuwendansen en de vuurwerkshow.
  • In Inzell gaat het WK afstanden verder. Naast de 1000 meter voor de mannen en de vrouwen staan ook de 5000 meter vrouwen en de 10.000 meter bij de mannen op het programma. Op alle afstanden heeft Nederland kanshebbers op de titel. Rond 13.15 uur is de strijd op televisie, radio en online bij de NOS te volgen.

Wat heb je gemist?

Nederland zal moeten accepteren dat er in de Europese Unie een verbod op pulsvissen komt. De Brusselse onderhandelingen daarover zitten in een beslissende fase. Betrokkenen zeggen tegen de NOS dat er voor Nederland weinig meer te redden is. Zo'n totaalverbod zal Nederlandse vissers de komende jaren miljoenen kosten.

Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieugroeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Volgens hen zou de elektriciteit ook alle leven uit de zee wegnemen. Voor die stelling is geen wetenschappelijk bewijs, maar veel Europarlementariërs lieten zich er wel door overtuigen.

Aanstaande woensdag wordt in de Europese Commissie een besluit over het pulsverbod genomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Voormalig topbokser Rudi Lubbers is terug in Nederland. Vannacht is hij samen met zijn zoon geland. In een uitzending van Andere Tijden Sport op 27 januari werd duidelijk dat Lubbers onder erbarmelijke omstandigheden in Bulgarije leefde. Na de uitzending werd een hulpactie opgezet en besloot zijn zoon Marco naar Bulgarije af te reizen. Beiden hadden elkaar al twee jaar niet gezien en Marco wist niet dat het zo slecht ging met zijn vader.

En eenmaal op Schiphol ziet Lubbers er een stuk verzorgder uit dan in Andere Tijden Sport. Hij zegt hier aan een boek te zullen gaan werken. "Voorlopig blijf ik hier, tot ik alles weer goed op poten heb staan", zei Lubbers vannacht. "Ik ben sterk, heb er de kracht voor. Ik ben lekker bij mijn zoon en ik wacht tot alles een beetje beter is. Dan gaan we weer verder."

Bekijk hier de aflevering van Andere Tijden Sport over de bokser die het twaalf ronden volhield tegen Muhammad Ali:

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl