Håvard Lorentzen, Roeslan Moerasjov en Viktor Moesjtakov op het podium van de 500 meter
NOS Schaatsen

Moerasjov verrast met WK-goud in Inzell

Net als bij de vrouwen heeft ook de 500 meter bij de mannen een verrassende winnaar opgeleverd bij de WK afstanden. Op het ijs in Inzell werd de Rus Roeslan Moerasjov voor het eerst wereldkampioen. Hij veroverde het goud in 34,22, een baanrecord.

Zijn landgenoot Pavel Koelizjnikov, winnaar van de laatste vijf 500 meters in de wereldbeker en leider in het wereldbekerklassement, was de grote favoriet, maar maakte een misser in de bocht en werd met 34,53 slechts zevende.

Moerasjov verrast met wereldtitel op 500 meter

In Inzell dook Moerasjov met een uitstekende race (34,22) 0,10 onder het baanrecord van Lee Kyou-hyuk en was hij 0,13 sneller dan olympisch kampioen Håvard Lorentzen uit Noorwegen. Hij pakte het zilver in 34,35.

Lorentzen bleef in een rechtstreeks duel Viktor Moesjtakov uit Rusland net voor. Moesjtakov pakte met 34,43 de bronzen medaille.

Nederlanders naast het podium

De Nederlandse sprinters grepen naast de medailles. Ronald Mulder, die donderdag het goud veroverde op de teamsprint met Kjeld Nuis en Kai Verbij, klokte de beste Nederlandse tijd: 34,50. Daarmee eindigde Mulder als zesde.

Ronald Mulder: 'Voor een medaille moet je een heel speciale race rijden'

Dai Dai Ntab, die twee jaar geleden laatste werd omdat hij in een bocht onderuit ging, klokte de achtste tijd: 34,55. Titelverdediger Jan Smeekens, die twee jaar geleden voor het eerst wereldkampioen werd, eindigde met 34,68 als elfde.

"Ik ben niet heel ontevreden, maar je wilt natuurlijk een medaille halen", aldus Mulder. "Daar moet je een heel speciale race voor rijden, maar in de opening laat ik een tiende liggen. De ronde was goed, maar dan kom je iets tekort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl