NOS
NOS Nieuws

Twee-onder-een-kap van familie Corts verhuisd naar andere kant van straat

Al sinds de zomer zijn de voorbereidingen in volle gang en vanochtend was het zo ver: de familie Corts uit Alphen aan den Rijn verhuisde en nam hun huis mee. Het huis, een twee-onder-een-kap van 650.000 kilo, is met drie trailers verplaatst van de ene naar de andere kant van de straat. Een hele operatie, maar het vertrouwen van de familie was groot: zelfs de theekopjes stonden tijdens de verhuizing nog in de kast.

Het dubbelhuis is verplaatst omdat de familie graag in de wijk wil blijven wonen, maar een ander soort woning wil hebben.

Voor het verplaatst kon worden moest het huis zo'n 2,5 meter omhoog worden gekrikt en op 120 wielen worden gezet:

Huis van 650.000 kilo verplaatst naar de andere kant van de straat

Marcel Corts bouwde de twee-onder-een-kap samen met zijn buurman, vijftien jaar geleden. Toen zijn buurman verhuisde wilde Corts van de twee huizen één maken, met onderin een grote kelder. "Ik ben een verzamelaar van klassieke auto's en wil de auto's onder ons huis stallen", vertelt Corts.

Maar die verbouwing was technisch complex en duur. Dus had Corts de optie om de twee-onder-een-kap te slopen en op de huidige plek iets nieuws te bouwen, of om te gaan verhuizen.

Maar zijn huidige huis slopen vond hij zonde ("het huis is pas vijftien jaar oud") en verhuizen was ook geen optie ("we willen op deze locatie blijven, omdat dit plekje uniek is in Alphen"). Daarom werd de twee-onder-een-kap verplaatst, naar een perceel zo'n 60 meter verderop. Op de oude locatie bouwt Corts een nieuw huis.

Voorlopig blijft Corts nog in de twee-onder-een-kap wonen, omdat de bouw van zijn nieuwe huis zo'n twee jaar in beslag zal nemen. Daarna zal Corts precies hebben wat hij wenst: dan woont hij nog op de oude locatie, heeft hij wel een villa met onderin een grote kelder en hoeft zijn vijftien jaar oude twee-onder-een-kap niet gesloopt te worden.

Volgens Corts is hij zo ook goedkoper uit. "Verbouwen is zo duur", vertelt hij. "Met het verplaatsen heb je ook geen vernietiging van materialen. Het is duurzamer."

Operatie geslaagd

Aannemer Piet van 't Wout heeft ervaring met soortgelijke projecten. Zo verplaatste hij al eens een gasfabriek, een goederenloods en een boerderij. Maar toch was deze verhuizing ook voor hem ingewikkeld, vertelt hij.

"Het huis staat met palen in de grond weggestopt, dus dat moesten we eerst helemaal uitgraven." Daarna moesten de woningen flink verstevigd worden: de huizen zijn vijftien jaar geleden fragiel gebouwd. "We moesten de woningen dus stijf maken, zodat ze te verplaatsen waren."

De dubbelwoning is vervolgens 2,5 meter opgetild zodat de trailers eronder konden rijden. Een paar bomen in de straat moesten plaatsmaken voor de verhuizing en een heg is 'even' aan de kant gezet.

De operatie verliep goed: de woning stond al sneller dan gepland weer op z'n plek. Naar verwachting kan de familie Corts er vanmiddag direct weer in. Ze hebben alleen nog geen water, riolering, verwarming en internet. Dat zal maandag worden aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl