Charly Lownoise en Mental Theo ANP

Charly Lownoise en Mental Theo 'brengen oude emoties' terug bij jubileumoptreden

tijd van publicatie

Vrolijke melodietjes, een zoete vrouwenstem en knallende beats. Dé ingrediënten waarmee dj's Charly Lownoise en Mental Theo in de jaren 90 menig huiskamer wisten binnen te dringen. Vandaag, precies 25 jaar na het uitbrengen van hun hit Wonderful Days, staat het happy hardcore-duo opnieuw achter de draaitafels, bij hun uitverkochte jubileum-editie in de Ziggo Dome.

"Voor ons begon het eigenlijk allemaal met de hit Live at Londen", vertellen Ramon en Theo in het NOS Radio 1 Journaal. Het duo experimenteerde destijds veel met muziek en draaide regelmatig op een feestje.

"We brachten toen muziekstromen samen, namelijk de breakbeats uit Australië en Engeland en de Duitse raves. Toen dachten we: laten we daar eens even lekker een plaatje van maken." Toen ze terugkwamen uit Australië stond de plaat ineens in de hitlijsten.

En zo werd happy hardcore in Nederland gelanceerd. Hoewel, de muziek wel, maar de term liet nog een tijd op zich wachten. "Wij maakten gewoon de muziek en één of twee jaar later noemde iedereen het opeens happy hardcore. Hardcore met een vrolijke noot." Nog altijd vraagt het duo zich af wie de term in het leven heeft geroepen: "Diegene moet zich melden en mag gratis naar onze shows."

Wonderful Days

"Theo draaide al in de jaren 80 op Mallorca", vertelt Ramon "Ik begon daar in de jaren 90 te draaien." Bij een reünie ontmoetten ze elkaar toen in de Jaarbeurs in Utrecht, herinnert Ramon zich.

"Ramon stond daar te draaien", vult Theo aan, "verscholen achter elektronische apparatuur. De meeste dj's stonden populair te doen, maar er was er één die gewoon zijn werk aan het doen was." Theo vroeg Ramon voor een samenwerking. "Ik wilde graag muziek uitbrengen en experimenteren en vroeg hem: wat denk je ervan?"

Een van hun bekendste hits, Wonderful Days ontstond daarna bij Theo thuis, midden in de nacht. Hij zette de plaat Help get me some help van Tony Ronald op. "Ik speelde hem af op het verkeerde toerental, waardoor het lied begon als een soort Mickey Mouse, met zo'n hoog stemmetje: I found a love but it didn't last...", zingt Theo. Direct belde hij Ramon op: "Ik zei: volgens mij werkt dit."

Theo draait nog steeds op feestjes, Ramon is het wat rustiger aan gaan doen en draait nog af en toe. Met vanavond en morgenavond dus hun jubileumoptreden. Dat ze nog altijd populair zijn werd bewezen toen alle 25.000 kaarten in no time uitverkocht raakten.

De feestgangers van vanavond en morgen zijn volgens het duo gek op wat ze in het verleden hebben gedaan. "De mogelijkheid om exposure te halen, via radio en tv-zender TMF, is er nu niet meer. Het genre is vrij moeilijk om op de radio te draaien, radiomakers durven het niet meer aan."

Maar of er ooit nog iets nieuws van de twee komt sluiten ze niet uit. "Als het heel goed is en we kunnen er mensen blij mee maken is het zeker een optie, maar tot die tijd is het belangrijker dat we die oude emotie weergeven. Zeker dit weekend in de Ziggo Dome."

STER Reclame