NOS

Schaatsers vervolgen medaillejacht op sprint en ploegenachtervolging

time icon

Met twee wereldtitels, twee zilveren en een bronzen medaille sloot de Nederlandse schaatsploeg donderdagavond de eerste dag van wereldkampioenschappen afstanden af.

Veel medaillewinnaars komen vandaag opnieuw in actie. Vier van de zes gouden teamsprinters rijden de 500 meter. Daarnaast komt Sven Kramer, gisteren op de 5.000 meter goed voor brons, in actie op de ploegenachtervolging bij de mannen en rijdt Antoinette de Jong, donderdag winnares van zilver op de 3.000 meter, de achtervolging bij de vrouwen.

Derde wereldtitel voor De Jong?

De Jong werd in 2016 en 2017 al wereldkampioene op de achtervolging en hoopt daar vandaag een derde titel aan toe te voegen.

De Nederlandse ploeg bestaat naast de Jong uit Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Lotte van Beek. Bondscoach Jan Coopmans mag drie van de vier vrouwen opstellen.

Vorige maand won De Jong de Europese titel allround, haar eerste grote individuele prijs. "Ik zit dit jaar niet meer in de ploeg in de schaduw van Ireen. Ik kan echt mezelf zijn en de energie die ik in de training steek, komt er ook echt uit."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Jong: 'Ik kan dit jaar echt mezelf zijn in de ploeg'

De achtervolgingsploeg bij de mannen bestaat naast de winnaar van het brons op de vijf kilometer, Sven Kramer, uit Douwe de Vries, Marcel Bosker en Chris Huizinga.

Zij nemen het onder meer op tegen olympisch kampioen Noorwegen, dat onder anderen de winnaar van het goud op de vijf kilometer, Sverre Lunde Pedersen, in de gelederen heeft.

Wie klopt Kodaira?

De dag begint om 16.15 uur (live op NPO 2 en NOS.nl) met de 500 meter voor vrouwen. Hoewel de Nederlandse teamsprintsters WK-goud veroverden spelen Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Janine Smit op het individuele sprintnummer al het hele seizoen een bijrol.

De 500 meter wordt gedomineerd door Nao Kodaira, die al bijna drie jaar ongeslagen is op de kortste afstand. "Ik wil de 500 en de 1.000 meter winnen in een scherpe tijd", zei Kodaira in aanloop naar dit WK.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kodaira aast dit seizoen nog op WK afstanden, WK sprint én het wereldrecord

Maar het echte doel van Kodaira kan pas later dit seizoen worden gerealiseerd in Salt Lake City: het wereldrecord op de 500 meter. Dat staat met 36,36 op naam van de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa. Kodaira zal die tijd aanvallen tijdens de wereldbekerfinale (9 en 10 maart). "Ik hoop dan een 35'er te rijden, dat zou heel mooi zijn."

Over twee weken (23 en 24 februari) hoopt ze bovendien ook wereldkampioene sprint te worden in Heerenveen. "Dat is mijn tweede thuis. Daar heb ik vanaf het begin mijn fanbasis opgebouwd en de fans zullen me steunen. Daarom wil ik het beste van mezelf laten zien."

Maar voor het zover is, hoopt ze vanmiddag haar wereldtitel te prolongeren. Datzelfde geldt voor Jan Smeekens, die net als Ronald Mulder en Dai Dai Ntab de 500 meter bij de mannen rijdt.

Ronald Mulder (l) won donderdag goud op de teamsprint EPA

De kans op een Nederlandse wereldtitel lijkt echter niet al te groot, want twee bronzen medailles (Smeekens en Ntab) zijn tot dusver dit seizoen de enige succesjes in de wereldbeker.

Het klassement wordt aangevoerd door de Rus Pavel Koelizjnikov, die de Spelen van Pyeongchang miste vanwege een dopingverleden. Koelizjnikov won de laatste vijf wereldbekers. De vraag is wie hem van zijn derde wereldtitel kan houden.

De WK afstanden duren nog tot en met zondag. Bekijk hieronder het programma per dag:

STER Reclame