Een Antonov 124 wordt ingeladen op de vliegbasis in Gilze-Rijen, op weg naar Mali ANP

Defensie neemt extra maatregelen vervoer gevaarlijke stoffen

tijd van publicatie Aangepast

Het ministerie van Defensie gaat meer instructeurs aanstellen die militairen opleiden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht. Naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant erkent Defensie dat er bij het Opleiding en Trainingscentrum een personeelstekort was, maar dat daaraan wordt gewerkt.

De krant schrijft dat Defensie militairen die gevaarlijke stoffen transporteren onvoldoende voorbereid de lucht in stuurt. De Volkskrant baseert zich onder meer op een controle van de marechaussee in 2018 bij het centrum.

De krant citeert ook uit een intern Defensiestuk uit 2016. Daarin gaat het over controles op vluchten met gevaarlijke stoffen uit missiegebieden. Defensie erkent dat destijds 49 strafbare overtredingen zijn geconstateerd.

Naar aanleiding van die overtredingen kreeg Defensie van het Openbaar Ministerie de kans om de problemen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen zelf op te lossen.

Nieuwsuur meldde vorig jaar al dat de Luchtmacht te veel risico's neemt met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Defensie benadrukt dat er al diverse maatregelen zijn getroffen en dat het aantal meldingen van fouten bij transporten is afgenomen.

STER Reclame