NOS Schaatsen

Pedersen verbaast zichzelf: 'Ik wist niet dat ik zo sterk kon zijn'

Wereldkampioen Pedersen: 'Hopelijk omslagpunt voor Noors schaatsen'

Twee honden vechten om een been, de derde loopt ermee heen. Alle ogen waren voorafgaand aan de vijf kilometer op de WK afstanden gericht op Sven Kramer en Patrick Roest.

Maar het goud ging naar Sverre Lunde Pedersen, die de Nederlandse concurrentie meer dan vier seconden achter zich hield. Ongeloof overheerste bij de Noor na het behalen van de eerste individuele hoofdprijs van zijn carrière.

"Dit was een ongelofelijk race, meer had ik niet kunnen wensen", zei Pedersen (26), wiens race naast goud ook een persoonlijk record en baanrecord opleverde.

"Kennelijk ben ik sterker dan ik dacht dat ik zou zijn. Ik heb mezelf laten zien dat ik echt heel sterk ben. Ik wilde een vlakke rit rijden, maar dan weet je nog niet of het snel genoeg gaat. Maar vandaag was het perfect."

Roest: 'Dit had niemand verwacht'

Op de tribunes in Inzell vierden de Noorse supporters massaal feest. "Dat is logisch", meende Patrick Roest, die het zilver pakte. "Het is een tijd geleden dat iemand anders dan Kramer de vijf kilometer won."

Roest na tweede plaats: 'Was alles of niets'

"Wat Sverre hier doet, is gewoon heel bijzonder. We weten allemaal dat hij goed kan schaatsen, maar dat hij zo'n tijd zou neerzetten, had denk ik niemand verwacht. Hij was echt de beste vandaag en heeft terecht gewonnen."

Ook Kramer, die genoegen moest nemen met het brons, was lovend over zijn opvolger op de vijf kilometer. "Hij rijdt een fantastische rit. Ik ben van mening dat overal tegen te vechten is, maar dit was een moeilijke zaak. Pedersen reed natuurlijk vorige week in Hamar al een geweldige wereldbeker, daar waren wij (Kramer en Roest, red.) niet bij. Maar dit is bijzonder."

Kramer: 'Overal valt tegen te vechten, maar dit was een moeilijke zaak'

Kramer had bij elke deelname aan de WK afstanden sinds 2005 het goud veroverd op de vijf kilometer, ditmaal waren er twee anderen sneller.

"De opening en de eerste ronde waren goed", reageerde Kramer, "daarna liet ik 'm te veel oplopen. Met vijf ronden te gaan dacht ik na een rondje 28,9: nu komt hij wel."

"Als ik 'm daarop had kunnen houden, was ik op (een eindtijd van, red.) 6.09 uitgekomen. Dan had ik nog steeds niks gehad. Ik kwam niet goed in de rit en dat werd afgestraft. Dan wordt het een moeilijk verhaal.

'Het was gewoon op'

In de rit na Pedersen kwam Roest op het ijs. "Het was alles of niks", verklaarde de Zuid-Hollander zijn razendsnelle opening. "Ik wist wat Sverre voor rondjes reed, dus ik dacht: ik moet er gewoon vol in gaan en hopen dat de benen goed genoeg zijn om iets bijzonders te doen. Maar dat zat er net niet in, vier rondjes voor het einde was het gewoon op."

EPA
Sverre Lunde Perdersen

Pedersen, die sinds dit seizoen onder de hoede van de Nederlandse bondscoach Bjarne Rykkje valt, hoopt dat het Noorse schaatsen een impuls krijgt door zijn titel. "We proberen nieuwe talenten te ontwikkelen en een sterk team neer te zetten."

Vrijdag komt Pedersen opnieuw in actie op de WK, dan op de ploegenachtervolging. Op dat onderdeel is Noorwegen de regerend olympisch kampioen en dus staat er veel op het spel. "Daar moet ik me op focussen en hopelijk rijd ik weer een goede race. Ik laat de fans het feest vieren vanavond, zelf ga ik maar op tijd naar bed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl