NOS Schaatsen

Pedersen dwingt Kramer en Roest tot knieval op 5.000 meter

Pedersen verslaat Roest en Kramer op 5.000 meter

De vijf kilometer op de WK afstanden zou een duel worden tussen Sven Kramer en Patrick Roest, maar de Noor Sverre Lunde Pedersen heeft met een formidabele race beide Nederlandse favorieten afgetroefd.

De 6.07,16 betekende niet alleen een persoonlijk record voor de Noor, hij verbeterde ook het baanrecord van Sven Kramer met ruim drie seconden.

Patrick Roest eindigde als tweede, op vierenhalve seconde van Pedersen. Achtvoudig wereldkampioen Sven Kramer greep het brons op ruim vijf seconden achterstand.

Pedersen is de eerste Noor die goud wint op de vijf kilometer op de WK afstanden, een toernooi dat sinds 1996 georganiseerd wordt.

Roest na tweede plaats: 'Was alles of niets'

Van de drie Nederlanders eindigden er twee op het podium. De derde, Jorrit Bergsma, kwam daar niet bij in de buurt. Bergsma strandde met 6.20,29 op de twaalfde plaats.

Kramer komt tekort

Na de dweilpauze kwam Kramer als eerste van de favorieten in actie op het ijs van Inzell. Op die baan begon hij zijn seizoen met een baanrecord (6.10,97) tijdens een trainingswedstrijd, een prestatie die de Fries de bevestiging gaf dat hij conditioneel nog in orde was.

Rugklachten wierpen de Fries daarna ver terug. Maar Kramer herstelde en vocht zich terug, pakte de Europese titel allround en leek halverwege de race in Inzell op weg om zijn baanrecord van oktober vorig jaar te verbeteren.

Vijf ronden voor het einde noteerde Kramer een 28'er, maar hij bleek niet in staat dat ritme vol te houden. Bij 6.12,53 zette de Fries de chronometers stil. Pedersen liet zien dat het inderdaad veel sneller kon.

NOS
Sven Kramer wint brons, maar had zichtbaar gehoopt op meer

De Noor, vorige week winnaar van de wereldbeker in Hamar, opende furieus door 28'ers te laten volgen door zes rondjes met maar één tiende verval: allemaal 29,0 of 29,1.

Waar de rondetijden van Kramer in de slotfase opliepen, versnelde Pedersen zelfs naar hoge 28'ers waardoor hij een nieuw persoonlijk record reed.

De lat voor Patrick Roest werd daarmee heel hoog gelegd. Toch leek de Nederlander niet geïmponeerd. Hij ging nog harder van start dan Pedersen, maar moest die bravoure in het tweede deel van zijn race toch bekopen. Uiteindelijk gaf Roest vierenhalve seconde toe.

De WK afstanden zijn live te volgen op NPO 2. Het toernooi duurt nog tot en met zondag. Bekijk hieronder het programma per dag:

Bekijk hieronder de uitslag van de 5.000 meter voor mannen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl