Ceferin herkozen als UEFA-voorzitter

Aleksander Ceferin blijft voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De 51-jarige Sloveen werd op het congres in Rome voor vier jaar herkozen. Ceferin had geen tegenkandidaat, waardoor de stemming een formaliteit was.

Zijn herbenoeming werd met luid applaus ontvangen door de vertegenwoordigers van de 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten. Namens de KNVB waren onder anderen Eric Gudde en Gijs de Jong aanwezig.

Aanval op FIFA-voorzitter in de zaal

Het congres werd spannender dan gedacht, omdat Ceferin zich fel uitsprak tegen lucratieve plannen van de wereldvoetbalbond FIFA om het WK voor clubteams en de Nations League uit te breiden. En dat terwijl FIFA-voorzitter Gianni Infantino in de zaal zat.

"Vaak zijn het de ja-knikkers die voor problemen en verval zorgen", sprak hij. "Door de FIFA te vertellen dat we het niet eens zijn met hun voorstellen, tonen we respect voor hen en voor het voetbal. We hopen dat de FIFA ook ons respecteert door te luisteren naar onze meningen."

Ceferin is sinds 14 september 2016 voorzitter van de UEFA. Hij werd toen met 42 tegen 13 stemmen boven de Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag verkozen tot opvolger van Michel Platini, die moest opstappen nadat hij vanwege een corruptiezaak was geschorst.

UEFA wil WK 2030 naar Europa halen

Ceferin sprak vandaag ook over veranderingen aan de Europese clubcompetities, maar hij ging niet in op details. "De eenheid binnen Europa is terug, maar we moeten vooruit blijven denken. De competities moeten bij de tijd zijn, open, vol opwinding en intensiteit. Dat zal voor een nieuwe dimensie zorgen."

Hij voegde eraan toe dat de UEFA "er alles aan gaat doen" om het WK van 2030 naar Europa te halen. Daarnaast kondigde Ceferin investeringen in het vrouwenvoetbal aan en de oprichting van UEFA-tv, een streamingdienst waarop voetbalwedstrijden in heel Europa worden uitgezonden.

STER reclame