1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Pesten, discriminatie en machtsmisbruik op Londens kantoor Amnesty

Op het hoofdkantoor van Amnesty International in Londen heerst een giftige bedrijfscultuur. Pesten, publiekelijke beledigingen, discriminatie en machtsmisbruik komen er veel voor, blijkt uit een onafhankelijk rapport over de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty gaf een extern bureau opdracht tot het onderzoek nadat twee medewerkers vorig jaar zelfmoord hadden gepleegd. Uit het rapport blijkt dat het personeel op het hoofdkantoor weinig vertrouwen heeft in de leiding.

Managers zouden medewerkers kleineren bij bijeenkomsten en vervelende opmerkingen maken. Bijvoorbeeld: "Je zou ontslag moeten nemen" of "als je dit werk blijft doen, wordt je leven verschrikkelijk".

Pijnlijk en schadelijk

Volgens de onderzoekers ondergraven de bevindingen de reputatie van Amnesty als voorvechter van mensenrechten. Zij denken dat bekritiseerde overheden en andere tegenstanders de informatie kunnen gebruiken om het werk van de organisatie te ondermijnen.

De Zuid-Afrikaanse Amnesty-topman Kumi Naidoo noemt de conclusies uiterst pijnlijk en heeft maatregelen aangekondigd. Hij wil eind maart plannen presenteren voor hervormingen.

'Geen problemen bij Amnesty Nederland'

Ook Amnesty Nederland reageert geschokt en noemt de uitkomst onaanvaardbaar. "Het kan niet zo zijn dat je zelf niet op een goede manier met mensen omgaat - als organisatie die regeringen en bedrijven aanspreekt op mensenrechten", zegt woordvoerder Ruud Bosgraaf in het NOS Radio 1 Journaal.

De Nederlandse afdeling zegt dat op het eigen kantoor geen problematische bedrijfscultuur heerst. Bij het interne meldpunt voor ongewenste omgangsvormen zijn volgens Bosgraaf de laatste jaren geen klachten binnengekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl