Klimaatspijbelaars in Brussel op 24 januari
NOS Nieuws

Wetenschappers steunen klimaatspijbelaars: 'Groot gelijk'

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

De actie van scholieren voor het klimaat, vandaag in Den Haag, wordt ondersteund door Nederlandse wetenschappers. In een open brief (volledige tekst staat onder de video) stellen ze dat de leerlingen "groot gelijk" hebben, dat ze de politiek oproepen om meer ambitie te tonen voor het klimaat.

De brief is ondertekend door ongeveer 350 wetenschappers. Het gaat om hoogleraren en wetenschappers van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Ze geven acht redenen voor hun steun. Daarmee willen ze duidelijk maken dat er geen sprake is van doemdenken, maar dat het gaat om 'wetenschappelijke feiten'.

Zo schrijven ze dat de uitstoot van CO2 nog altijd toeneemt, terwijl onderzoek aantoont dat hoe later de uitstoot daalt, hoe moeilijker het zal zijn om de opwarming te beperken tot onder de 2 graden. Ook wijzen ze erop dat al het huidige beleid wereldwijd onvoldoende is om de klimaatdoelen te halen.

Sneeuwbaleffect

De opwarming zal voor steeds meer extremen zorgen, schrijven ze. Daarnaast neemt boven de 2 graden temperatuurstijging de kans flink toe dat de opwarming zichzelf gaat versterken, door allerlei terugkoppelingseffecten. "Een soort sneeuwbaleffect waardoor het nog warmer wordt", aldus het begeleidende persbericht.

Belangrijk om te beseffen is ook, schrijven ze, dat niets doen uiteindelijk meer kost. "Klimaatmaatregelen zijn economische gezien voordeliger dan de kosten van klimaateffecten en adaptatie (aanpassen, red) aan klimaatverandering."

De Nederlandse wetenschappers volgen met de open brief het voorbeeld van hun Belgische collega's. Ruim 3400 Belgische wetenschappers deden vorige week een oproep aan hun regering om meer te doen tegen klimaatverandering.

'Kunststukje in zo'n korte tijd'

Dat in België bijna tien keer zoveel wetenschappers de brief ondertekenden, komt volgens initiatiefnemer Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit) doordat de open brief op een voorzichtigere manier is verspreid in Nederland.

Rotmans: "Zij hadden Google linkbait gebruikt om de boodschap snel viraal te laten gaan. Voordeel is dat je zo snel veel mensen bereikt. Nadeel is dat je onbeschermd bent, waardoor trollen kunnen binnendringen. Wij wilden het veilig doen."

Ook was er in België langer de tijd de brief te ondertekenen. "Wij hadden maar tweeënhalve dag. In een paar weken hadden wij ook makkelijk 1000 wetenschappers kunnen bereiken. Maar dit aantal is in zo'n korte tijd al een kunststukje", zegt Rotmans.

Kritiek op Klimaatakkoord

De brief van de Nederlanders lijkt inhoudelijk verder wel op de Belgische oproep. Maar de Nederlanders uiten ook kritiek op het voorlopige Klimaatakkoord in Nederland. Dit akkoord is "niet afdoende, het is te vrijblijvend, en legt niet de lasten bij de grootste vervuilers, de industrie", schrijven ze.

De wetenschappers pleiten daarom voor een CO2-belasting voor bedrijven, waarvan de opbrengst gebruikt kan worden om de lasten voor burgers te verlagen.

Scholieren voeren actie in heel Europa, bekijk hier een overzicht.

Zo gaat klimaatspijbelen in de rest van Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl