NOS NieuwsAangepast

Politie schiet man dood op stoep De Nederlandsche Bank, fietser gewond

  • ANP
    Hulpdiensten bij De Nederlandsche Bank na de melding van de schietpartij
  • Inter Visual Studio
    Politie bij het Frederiksplein
  • NOS
    Politie op het Frederiksplein Amsterdam

Op de stoep voor De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein in Amsterdam heeft de politie een man doodgeschoten. Het gaat om een 31-jarige Amsterdammer. Een fietser die passeerde raakte gewond, volgens de politie aan het been.

De politie zegt dat er om 19.15 uur een melding binnenkwam over een man met een vuurwapen die "dreigend rondliep" bij het Oosteinde. De agenten gingen daarheen en spraken hem later aan bij het Westeinde, waar ook De Nederlandsche Bank aan ligt. Bij die confrontatie voelde de politie zich naar eigen zeggen genoodzaakt om op hem te schieten, waarbij de man dodelijk werd verwond.

Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank lijkt het erop dat het incident niets met de bank te maken heeft.

"Het is nu rustig. De politie doet onderzoek", zegt verslaggever Edwin van den Berg. "Het gebeurde op een hoek bij de bank. Daar staat nu een tentje waar de verdachte onder ligt. De omgeving van de bank is afgezet." Ook de rijksrecherche is ter plaatse, omdat er een dode is gevallen door politievuur.

'Twintig schoten'

Een ooggetuige zegt tegen AT5 dat er twintig schoten zijn gehoord. In de buurt van het Frederiksplein zijn mensen de tram uitgestuurd. De politie houdt nieuwsgierigen op enkele honderden meters bij de plek van het incident vandaan.

Op beelden is te zien dat hulpdiensten rond het slachtoffer staan en hem aan het zicht onttrekken.

Eerder werd er een verband gelegd met een klemgereden auto bij een tankstation op de Gooiseweg, waarbij de inzittenden werden aangehouden. Die aanhoudingen hebben niets met het schietincident te maken, zei de politie later.

Politie schiet verdachte dood in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl