NOS / Dick Drayer
NOS Nieuws

Onrust op Curaçao door onzekere situatie rond raffinaderij

 • Dick Drayer

  Correspondent Curaçao

 • Dick Drayer

  Correspondent Curaçao

Stakend personeel van de Isla-raffinaderij op Curaçao heeft vanochtend op verschillende wegen in Willemstad blokkades opgeworpen. Daardoor was de ochtendspits ernstig ontregeld. Gisteravond blokkeerden personeelsleden al het regeringscentrum in de binnenstad.

Er ontstond een run op de benzinestations op het eiland, omdat veel automobilisten vrezen dat de stakingen zullen leiden tot leveringsproblemen bij de pomp. Oliedistributeur Curoil zegt voldoende voorraad te hebben om zowel Curaçao als Bonaire drie maanden lang van brandstof te kunnen voorzien.

 • NOS/ Dick Drayer
  Isla-medewerkers blokkeren op verschillende plaatsen de weg
 • NOS / Dick Drayer
  Bij de pompstations op het eiland is een run op brandstof ontstaan

Wilde stakingen

Het is al de hele week onrustig op Curaçao. Wilde stakingen en protestdemonstraties op de openbare weg van de vuilophalers en docenten ontregelden al eerder het verkeer. De actievoerders protesteren tegen bezuinigingen. Het eiland krijgt de overheidsbegroting niet rond en waarschijnlijk komt er een zogeheten aanwijzing vanuit Den Haag.

Het Isla-personeel voert actie omdat de overname van de raffinaderij door Motiva, een Amerikaanse oliemultinational, gisteren mislukte. Na maanden van onderhandelen zijn de Amerikanen afgehaakt. Eerder al mislukte een overname door een Chinees oliebedrijf.

Volgens Motiva is corruptie op Curaçao de reden om af te haken, maar analisten zeggen dat de crisissituatie in Venezuela en de sancties van de Amerikanen roet in het eten hebben gegooid.

Venezuela

De Isla, ooit door Shell gebouwd en tot 1985 door Nederlanders geëxploiteerd, is eigendom van de Curaçaose overheid. Die leaset de raffinaderij aan het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA. Dat leasecontract eindigt op 31 december van dit jaar.

PdVSA wil graag door na 2019, maar heeft het geld niet om de raffinaderij te moderniseren. Bovendien ligt die al bijna een jaar stil omdat de Venezolanen door de crisis in eigen land geen olie meer kunnen leveren. Het personeel richt zich nu op onderhoud aan de oude raffinaderij.

Een Isla-woordvoerder ontkent dat dat de raffinaderij stilligt omdat Venezuela geen olie meer levert, maar wijst op beslagleggingen door Amerikanen van olietankers in de haven van Curaçao. Die zouden een opstart van de Isla onmogelijk maken.

Regering

Premier Rhuggenaath verzekerde de stakers gisteravond dat de zoektocht naar een nieuwe exploitant van de raffinaderij doorgaat, maar veel mensen op het eiland houden rekening met een voortijdig einde van de olie-industrie op Curaçao.

Een woordvoerder van de Isla zegt dat de raffinaderij de salarissen nu nog kan betalen, maar dat de raffinaderij het einde van het jaar niet haalt als de situatie aanhoudt.

Minister van Justitie Girigorie heeft na de stakingen van vorige week gezegd geen verstoringen van de openbare orde meer te accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl