Protestspandoek tegen het massatoerisme bij de Rialtobrug AFP

Als het aan het gemeentebestuur van Venetië ligt, moeten toeristen gaan betalen voor een bezoek aan de Italiaanse stad. Burgemeester Luigi Brugnaro wil zo wat doen tegen de extreme drukte in het oude centrum. Hij vindt het oneerlijk dat de inwoners nu opdraaien voor de onderhoudskosten.

Brugnaro wil dat toeristen vanaf mei dit jaar minimaal drie euro gaan betalen als ze het centrum willen bezoeken. In drukkere weken zou de toegangsprijs moeten oplopen naar tien euro. Toeristen die een hotelkamer hebben geboekt, hoeven geen extra bedrag te betalen, want zij betalen al een toeslag bovenop de kamerprijs.

En vanaf 2022 zouden toeristen ook een plekje moeten reserveren om de stad in te kunnen.

'Plan is desastreus'

Het gemeentebestuur wil niemand weigeren. Toeristen zouden nog wel welkom zijn, maar het wordt hun iets moeilijker gemaakt. Als er niets wordt gedaan, dreigt Venetië onleefbaar te worden, zegt de gemeente. Vorig jaar werden al toegangspoortjes in het centrum geplaatst om de bezoekersstromen te reguleren.

Veel politici en bestuurders zijn tegen de maatregelen. Zo vindt de Italiaanse minister van Toerisme de aangekondigde maatregelen "niet houdbaar en desastreus".

Venetië, dat ruim 260.000 inwoners heeft, wordt elk jaar door ongeveer 30 miljoen toeristen bezocht.

STER reclame