NOS Nieuws

Oscars voor het eerst in dertig jaar zonder presentator

De uitreiking van de Oscars moet het dit jaar doen zonder presentator. Dat heeft televisiezender ABC, die de Oscars uitzendt, bekendgemaakt. Het is voor het eerst in dertig jaar dat er geen host op het podium van de filmprijzen staat.

De ceremonie wordt dit keer aan elkaar gepraat door verschillende beroemdheden. Onder anderen Jennifer Lopez, Daniel Craig, Chris Evans en Whoopi Goldberg nemen de taak op zich.

Een woordvoerder zegt tegen persbureau Reuters dat de beslissing is genomen na het vertrek van komiek en acteur Kevin Hart. Hij trok zich terug na ophef over anti-homotweets die hij in het verleden heeft verstuurd.

'Slechtste Oscars ooit'

De laatste keer dat de show geen presentator had was in 1989. Producer Allan Carr besloot toen de host en traditionele openingsmonoloog te schrappen om ruimte te maken voor meer beroemdheden. Volgens kenners werd het de slechtste Oscars-show ooit.

Dertig jaar geleden bestond de opening van de Oscars onder meer uit een duet tussen Rob Lowe en Sneeuwwitje in plaats van de gebruikelijke openingsmonoloog:

De Academy heeft al langere tijd moeite met het vinden van een presentator voor de show. Dat heeft deels te maken met de groeiende kritiek op de Oscars en daar branden de potentiële hosts hun vingers liever niet aan. Zo werd bijvoorbeeld drie jaar geleden de hashtag #OscarSoWhite in het leven geroepen, omdat er te weinig zwarte acteurs genomineerd waren.

Ook krijgen de filmprijzen vaak het verwijt veel te elitair te zijn. Films die gemaakt zijn voor een groot publiek en die veel geld in het laatje brengen - de zogenoemde blockbusters - winnen zelden. De laatste keer dat een film zowel het meeste geld opbracht als de Oscar voor Beste Film binnensleepte, was in 2003. Toen won The Lord of The Rings: Return of the King.

Superhelden en Netflix

De organisatie probeert er nu alles aan te doen om het imago te veranderen. In eerste instantie wilde de Academy speciaal een categorie in het leven roepen voor blockbusters, maar ook daarop kwam veel kritiek. Waarom zou bijvoorbeeld een superheldenfilm niet ook Beste Film kunnen zijn?

Het idee werd uiteindelijk losgelaten en inmiddels is Black Panther als eerste superheldenfilm genomineerd voor de categorie Beste Film. Ook is in dezelfde categorie voor het eerst een Netflix-film genomineerd: Roma.

Op die laatste nominatie is wel weer wat kritiek uit de filmwereld. Regisseur Steven Spielberg zei eerder dat hij vindt dat films van streamingdiensten gezien moeten worden als tv-film en daarom eerder in aanmerking komen voor de Emmy's, de prijzen voor series en tv-producties.

Of het allemaal uitpakt zoals de Academy het voor ogen heeft, zien we op zondag 24 februari. Dan worden de Oscars uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl