Reuters / NOS

Wekdienst 6/2: vergoeding chroom 6-slachtoffers en ambulancekleding getest

time icon

Goedemorgen! Wat gaan de gemeente Tilburg en de NS doen om slachtoffers van chroom 6 schadeloos te stellen? Ze maken het vandaag bekend. En ambulancemedewerkers gaan vanaf vandaag hun nieuwe werkkleding testen.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van woensdag 6 februari.

Vanuit het westen gaat het regenen. In het noordwesten vallen de meeste buien, in Limburg blijft het vandaag vrijwel droog. Het wordt maximaal 6 tot 8 graden. Ook vanavond blijft het nat.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De gemeente Tilburg en de NS maken bekend hoe ze mensen schadeloos gaan stellen die ziek zijn geworden door het werken met chroom 6. Werklozen schuurden tussen 2004 en 2011 verf met de giftige stof van oude treinstellen in een werkplaats in Tilburg.
  • Ambulancemedewerkers testen vanaf vandaag hun nieuwe ambulancekleding. Ze letten drie weken lang op zaken als functionaliteit en comfort.
  • En ING komt met de jaarcijfers over 2018: het jaar waarin rumoer ontstond over de voorgestelde salarisverhoging van topman Hamers en waarin een groot witwasschandaal aan het licht kwam.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump hield vannacht de State of The Union, een van de belangrijkste toespraken van het jaar. Hij herhaalde dat er een muur komt op de grens met Mexico. De president ligt al tijden overhoop met de Democraten over de grensmuur en riep hen op om hem te steunen. Ook maakte Trump bekend dat hij op 27 en 28 februari in Vietnam een nieuwe ontmoeting heeft met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Deutsche Bahn heeft nieuwe hogesnelheidstreinen besteld die gaan rijden tussen Amsterdam en Berlijn. Ze hebben een maximumsnelheid van 230 kilometer per uur en worden over vier jaar geleverd. Met de treinen wordt het mogelijk om de reistijd tussen de hoofdsteden te verkorten.
  • De Franse president Macron heeft 24 april aangewezen als nationale herdenkingsdag voor de Armeense genocide. Daarmee lost hij een verkiezingsbelofte in. 24 april 1915 wordt gezien als het begin van de genocide. Daarbij werden honderdduizenden Armeniërs vermoord door soldaten van het Ottomaanse Rijk.
  • De galapremière van de nieuwe film van acteur Liam Neeson is afgelast na ophef over een interview met hem. Daarin zei de acteur dat hij 40 jaar geleden een willekeurige zwarte man wilde vermoorden nadat een vriendin had gezegd dat ze door een zwarte man was verkracht. Neeson werd de afgelopen dagen beschuldigd van racisme. Volgende week komt zijn nieuwe film Cold Pursuit uit.

En dan nog dit:

De universiteit van Cambridge heeft een gift gekregen van 100 miljoen pond, omgerekend ruim 113 miljoen euro. De gulle gever is een oud-student die in 1982 afstudeerde als natuurkundige. Daarna werd hij succesvol belegger, en inmiddels is hij miljardair. Met het geld wil hij studenten aan de universiteit helpen met onder meer studiebeurzen. Het bedrag is trouwens geen record: de universiteit kreeg al eens 130 miljoen pond van Microsoft-oprichter Bill Gates.

Cambridge krijgt vaker grote giften flickr / llee_wu

Fijne dag!

STER Reclame