Joke Schauvliege maakt geëmotioneerd haar aftreden bekend Hollandse Hoogte | Belga

De Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) is opgestapt. Aanleiding is de kritiek die losbarstte na haar uitspraken op de nieuwjaarsreceptie van een boerenorganisatie afgelopen weekend.

Ze zei dat natuurorganisaties de klimaatbetogingen in België "in scène hebben gezet" in een poging haar uit het zadel te krijgen. "Ik kan garanderen dat ik geen spoken zie." De Belgische geheime dienst zou het complot tegenover haar hebben bevestigd.

Kritiek en ontkenning

De uitspraken maakten een storm van kritiek los. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen vonden al meteen dat Schauvliege moest opstappen vanwege haar "hallucinante" uitspraken. De voorzitter van de jongerenorganisatie van de CD&V stelde dat ze "een heel sterk signaal" moet afgeven. "Anders dreigt CD&V een hele generatie te verliezen."

Daar bleef het niet bij. De Belgische AIVD, de Staatsveiligheid, zei tegen De Standaard dat er met Schauvliege "noch mondeling, noch schriftelijk" over een complot is gesproken.

Gisteravond laat bood Schauvliege haar excuses al aan. Ze had haar uitspraken in een opwelling gedaan, zei ze. En van een bevestiging van de geheime dienst was geen sprake geweest, gaf ze toe.

Alsnog afgetreden

De excuses waren niet genoeg. Na spoedoverleg met de top van haar partij is ze alsnog opgestapt. "De stroom van kritiek is natuurlijk blijven komen en het is moeilijk om op die manier te blijven functioneren als klimaatminister", zei een geëmotioneerde Schauvliege op een persconferentie. Over vier maanden worden in België verkiezingen gehouden. Schauvliege blijft lijsttrekker voor de CD&V.

Anderhalve week geleden spijbelden ruim 35.000 Belgische scholieren om zo aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Sindsdien is het land in de ban van klimaatprotesten. Vorige week zondag deden er bijvoorbeeld zo'n 70.000 mensen mee aan een klimaatmars in Brussel.

STER reclame